Jednání o příměří bylo blízko. Rozhovory zhatil vpád Ukrajinců do Ruska, píše americký deník

Zničený ruský tank v Kurské oblasti

Ukrajinci postupují v Kurské oblasti

Ukrajinci a Rusové mohli jednat o příměří v katarském Dauhá, zhatil to ale Kyjev svým vpádem do Kurské oblasti, uvedl americký deník The Washington Post. Jednání mělo začít dílčími ustanoveními a vést až ke konci války. Zástupci Kremlu se ale po invazi na jeho území rozhodli hovory přerušit.

Plán byl podle amerického deníku The Washington Post (WP) jednoduchý. Ukrajinci a Rusové se sejdou v Dauhá, aby zde probrali možné ústupky ve válce jako třeba konec útoků na energetickou síť či kritickou infrastrukturu, na některých místech mohl dokonce zavládnout dočasný klid zbraní. To celé pod dohledem Katařanů jako neutrální strany.

ČTĚTE TAKÉ: KOMENTÁŘ: Kdo posílá Ukrajince z Česka zpět do války, ať se napřed sám stane hrdinou

Rusové pro změnu doufali, že Ukrajinci přestanou s údery na jejich stanice potřebné pro distribuci plynu či ropy.

Jednání mělo být podle WP průlomové, protože se očekávalo, že by posun v nich mohl vést i k vyhlášení příměří, alespoň částečnému nebo dočasnému.

Nedotáhlo se však kvůli ukrajinskému vpádu do Kurské oblasti. Kroku, který podle všeho nečekali nejen sami Rusové, ale ani západní spojenci Ukrajinců.

„Někteří lidé zainteresovaní v připravovaných jednáních doufali, že by mohlo vést k dohodě na ukončení války, hlásali představitelé zmíněných zemí v Kataru, kteří promluvili pod slibem anonymity,“ napsal WP. Mělo se jednat o první jednání mezi válčícími stranami od roku 2022.

Spor o ukrajinské oblasti i Krym

Dosažení příměří by nicméně i tak bylo velmi složité. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj trvá na tom, aby Rusové stáhli své vojáky z veškerého ukrajinského území včetně poloostrova Krym. Ten Ukrajině oficiálně náleží, ale Rusko jej drží už od roku 2014.

Naproti tomu jeho ruský protějšek Vladimir Putin požaduje, aby se Kyjev vzdal čtyř oblastí, kde má Rusko své vojáky, ale prakticky žádnou z nich kompletně ani neovládá – Doněckou, Luhanskou, Chersonskou a Záporožskou oblast. Samozřejmostí pro Kreml je také udržení Krymu.

Další jednání mezi Moskvou a Kyjevem by se podle informací WP mělo uskutečnit jen prostřednictvím video konference 22. srpna. Je však otázkou, zda k němu nakonec dojde.

Tagy:
válka rozhovor Ukrajina politika mezinárodní vztahy Krym Katar Rusko Kyjev ozbrojený konflikt Dauhá Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Kurská oblast konflikt, válka a mír