Vakcína Janssen účinkuje sotva pár měsíců, tvrdí expert. Zkrátí se její platnost?

Jednodávková vakcína Janssen

Jedna dávka vakcíny Janssen nestačí

Vakcína Janssen od firmy Johnson & Johnson je spolehlivá pouze dva měsíce, upozornil na Twitteru imunolog a člen skupiny MeSES Zdeněk Hel. Odkazuje na článek v časopise Science, který tvrdí, že po půl roce má vakcína účinnost pouze 13 procent. Lidé očkovaní touto látkou by se podle něj měli nechat přeočkovat nejlépe už po dvou měsících Pfizerem nebo Modernou. Ministerstvo zdravotnictví podle svého šéfa Adama Vojtěcha (za ANO) účinnost této vakcíny prověří.

„Ochranný účinek vakcíny Pfizer/BioNTech byl po 6 měsících snížen na 45 procent, účinek vakcíny Janssen až na 13 procent. Pokud jste byli očkováni vakcínou od firmy Pfizer před více než šesti měsíci, nechte se prosím očkovat posilující třetí dávkou. Pokud vám byla původně podána vakcína Janssen, nechte se prosím přeočkovat co nejdříve, nejlépe vakcínou od firem Pfizer nebo Moderna,“ napsal na Twitter Hel a odkázal na článek v Časopise Science. Upozornil na to iDNES.cz.

Hel v tomto případě doporučuje přeočkování dokonce už po dvou měsících. Takové výsledky studie nepřekvapily ani jeho kolegu z MeSES a člena České vakcinologické společnosti Daniela Dražana. „K průlomovým infekcím samozřejmě dochází u všech očkovacích látek, ale víme, že čím déle budou lidé po očkování jednou dávkou, tím větší je riziko toho, že získají průlomovou infekci. A to zejména při takové náloži, jakou máme teď. Určitě mohou být infikovaní. Bylo by dobré, aby si doplnili očkování,“ doporučil ve vysílání CNN Prima NEWS Dražan. Podle něj by lidé měli vědět, že účinnost vakcíny Janssen není dokonalá a že je nemusí ochránit.

Člen České vakcinologické společnosti také řekl, že firma Johnson & Johnson měla na začátku očkovací kampaně výhodu v tom, že nabízela jednodávkovou vakcínu. „Byl totiž strašný tlak na to, aby bylo dostatek vakcín pro všechny. Ale firma stejně nakonec ani nestačila vyrábět dostatečné množství, aby plnila dodávky jednou dávkou. Takže nakonec se z této výhody tak úplně výhoda nestala,“ podotkl Dražan s tím, že jednodávková vakcína byla rozumná strategie, ale neukázala se jako ideální.

V současné době se vakcína podává například v Praze na hlavním nádraží, ale i v Brně, Ostravě nebo v Olomouci. Očkuje jí také kolem 35 procent praktických lékařů. Často se vakcína podávala i ve velkých očkovacích centrech bez registrace. Jednodávkový Janssen dostalo už 333 tisíc lidí.

Zkrátí ministerstvo platnost této vakcíny?

Podle ministra Adama Vojtěcha resort zdravotnictví prověří, zda má zkrátit platnost očkování Janssenem. „Ministerstvo zdravotnictví si vyžádalo stanovisko SÚKL k jednodávkové vakcíně proti covidu,“ uvedl Vojtěch.

Dodal, že předchozí studie ukazovaly velmi slušnou účinnost Janssenu srovnatelnou s těmi dvoudávkovými. „Pokud máme udělat nějaké poměrně zásadní stanovisko, že by třeba vakcína Janssen měla nějakou kratší platnost, potřebujeme k tomu data a validní studie, abychom mohli rozhodnout,“ vysvětlil ministr zdravotnictví. Podle něj nižší účinnost souvisí s variantou delta, která je nakažlivější.

V současné době není platnost očkování pro prokázání ochrany před covidem nijak omezená. Minulý týden ministr připustil, že do budoucna to tak zřejmě nebude. Po šesti měsících od druhé dávky ochrana zejména u seniorů klesá, mají tak možnost nechat se přeočkovat.

Zatím ale není prokázáno, zda třetí dávka už tvoří trvalou ochranu. Účinnost pak ale klesá zřejmě pomaleji. Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) přesto navrhuje zkrátit i přeočkování dvoudávkovými vakcínami, a to z šesti na pět měsíců.

Očkováno proti covidu je v Česku podle sobotních dat celkem 59,9 procenta populace a 68,7 procenta lidí starších 12 let, pro které jsou současné vakcíny dostupné. Většina byla očkována vakcínou od firmy Pfzer/BioNTech.

Očkování podle dat o nákaze snižuje zejména pravděpodobnost vážného průběhu nemoci vyžadujícího hospitalizaci. Méně je mezi očkovanými i nákaz. Podle dat ministerstva zdravotnictví je aktuálně nakaženo asi 626 lidí na 100 tisíc obyvatel. Mezi 100 tisíci neočkovanými je incidence 1029 případů, mezi plně očkovanými jen 338.

Tagy: