Jelínek: Stačí málo a v Brně vzniknou no-go zóny. Politiky hrajícími „mrtvé brouky“ je zděšen

V sobotu se v Brně konala pietní akce za zesnulého Roma.

Politolog Jelínek komentoval výroky prezidenta Pavla

Jsem zděšen z toho, že politici zaujali pozici mrtvého brouka. Tak v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS hodnotil postoj zejména vládních představitelů k smrti Roma v Brně politolog Lukáš Jelínek. Podotkl, že závažnost situace si zřejmě neuvědomuje ani brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). „Stačí málo k tomu, aby v Brně vznikly no-go zóny,“ varoval. Premiéra Petra Fialu (ODS), který je z Brna, a prezidenta Petra Pavla vybízel, aby do moravské metropole osobně zavítali a klidnili emoce. Oproti tomu komentátor Thomas Kulidakis a politolog Lukáš Valeš se domnívají, že prezident osobně situaci svými činy řešit nemá – to má dělat vláda.

„Politici by měli situaci klidnit a jsem zděšený z toho, že zaujali pozici mrtvého brouka. Počínaje brněnskou primátorkou Markétou Vaňkovou, které se rýsuje vážný problém. Možná si neuvědomuje, jak málo stačí k tomu, aby v Brně vznikly no-go zóny, kde si věci vyřizují etnické nebo sociální skupiny mezi sebou a ostatní se tam bojí vkročit,“ nastínil Jelínek.

Smrt mladého Roma v Brně a následné konflikty a útoky na Ukrajince by měli podle politologa řešit i celostátní politici. „A to nikoliv proto, že z Brna máme třeba premiéra Fialu, ministry Mikuláše Beka (STAN), Petra Hladíka (KDU-ČSL) nebo Pavla Blažka (ODS), ale proto, že se jedná o zásadní společenský problém,“ pokračoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rakušan o vraždě v Brně: Není třeba lít olej do ohně. Okamura chce znát národnost zadrženého

Ocenil, že se k situaci vyjádřil prezident Pavel v nedělní Partii Terezie Tománkové. „Je na čase, aby se prezident nebo Fiala nebo někdo z čelných politiků do Brna vydal a začal se věcí zabývat na místě. Aby tmelení společnosti zkusil nějak uchopit a dát mu parametry. Nebude to lehké, emoce jsou na hraně. Romové mají pocit, že byli dlouhé roky na okraji zájmu a na ještě větší okraj je odsunul příchod ukrajinských migrantů,“ líčil Jelínek.

Hrozí vznik výbušného koktejlu

Ani to ale podle něj není důvod k tomu, aby vznikaly pouliční bouře. „Politici by to měli umět vysvětlit svým voličům, stejně tak by se ale měli umět postavit před znesvářené strany. Nevím, zda je to zbabělostí nebo nepochopením vážnosti (situace), když se k tomu nikdo z čelných politiků zatím nevyjádřil – když tedy opomeneme krátké vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) na Twitteru. Tohle je spíše na osobní komunikaci politiků s občany,“ zdůraznil.

Následně Jelínek podotkl, že situace v Brně je jiným typem rozdělené společnosti. „Odvíjí se nezávisle od volebních výsledků, často i mezi skupinami, které se voleb moc neúčastní. Souvisí to se sociální situací. Skupiny, které potřebují pomoc od státu, mají pocit, že stát na pomoc náhle nebude mít. Druhý důvod je však lidský či národnostní. Problém je, že když se spojí etnicky laděné problémy s těmi, které jsou laděny ekonomicky nebo sociálně, tak se propojí několik krizí. Z toho může vzniknout velmi tučný a výbušný koktejl. Toho bychom se měli vyvarovat,“ dodal politolog.

Další politolog, Lukáš Valeš, ve vysílání CNN Prima NEWS sdělil, že si osobně nedokáže představit, jak by Pavel situaci v Brně zklidnil. „Může se zvýšit policejní dozor, zejména se ale musí o věci začít hovořit. Jak je možné, že tady máme tisíce mladých ukrajinských mužů, kteří by měli bránit svou vlast? Co s komunitou bude? Zůstanou, budou se integrovat a jakým způsobem? O tom vláda nemluví a komunikačně strká hlavu do písku. Od Pavla je skvělé, že se o situaci v Brně zajímá, ale nemyslím si, že by měl konat on. To by měla vláda,“ zdůraznil.

Komentátor Thomas Kulidakis dodal, že může vyvstat problém, kdy jedna část společnosti bude privilegovanější. „Jsem rád, že se Pavel sešel s šikanovanou ukrajinskou dívkou. Ale dobře, ať se tedy schází se všemi šikanovanými dětmi. Vybublávají problémy, o kterých se nemluví. Když o nich někdo mluvit chce, tak je to problematické. Konkrétní činnost však musí vycházet od vlády,“ podotkl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tématu smrti Roma v Brně se věnovali i politici v nedělní Partii Terezie Tománkové

Tagy: