Muž z piety v Brně: Kvůli Ukrajincům čekám na dávky měsíce. Systém selhává, míní Kalousek

Zhruba tisíc lidí v sobotu odpoledne dorazilo před brněnské Janáčkovo divadlo, aby uctili památku třiadvacetiletého mladíka.

Romové v Brně se rozloučili se zavražděným mladíkem

Pro každého musí být samozřejmostí, že bohatnout lze pouze z práce, ne z dávek a dotací. Na sociálních sítích to uvedl exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Reagoval tak na video, na němž neznámý muž s cigaretou a pivem v ruce tvrdí, že kvůli ukrajinským uprchlíkům čeká čtyři měsíce na sociální dávky. Šlo o účastníka sobotní pietní akce v Brně za romského mladíka, kterého měl při potyčce usmrtit muž ukrajinské národnosti.

„Na pracovním trhu je více volných míst než nezaměstnaných. Mladý a zjevně zdravý muž neví, za co má žít, když nedorazí včas sociální dávky. Neuzdravíme se, bude-li tohle náš sociální systém tolerovat. Pro každého musí být samozřejmostí, že bohatnout lze pouze z práce, ne z dávek a dotací,“ uvedl Kalousek na svém Twitteru.

Exministr financí přímo reagoval na video pocházející ze sobotní pietní akce u brněnského Janáčkova divadla, kam dorazilo asi tisíc lidí k uctění památky zabitého mladíka. Akce se v mnoha ohledech nesla v duchu protiukrajinské a protivládní demonstrace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel k vraždě v Brně: Situaci je potřeba klidnit, jinak budu cítit za důležité do ní vstoupit

Například muž, na kterého Kalousek reagoval, s cigaretou a pivem v ruce popisoval, jak prý kvůli ukrajinským uprchlíkům čeká čtyři měsíce na sociální dávky. „Úředníci, co pracují na sociálce, dali výpověď, protože to nezvládají. Takové štosy papíru mají – skrz Ukrajince. A my čekáme na peníze třeba čtyři měsíce? Z čeho mám žít?“ prohlásil.

„My je tady nechceme,“ skandovali také někteří přítomní na konto Ukrajinců, kteří do Česka uprchli před ruskou invazí. Asi nejvíce šokoval vulgární proslov údajného kamaráda zavražděného. Ten tvrdil, že vztahy mezi romskou a českou komunitou „byly v pořádku, dokud nepřišli Ukrajinci“. „Oni to tady úplně převrátili,“ dodal.

Blažek zkritizoval média

Netrvalo dlouho a video se dostalo na sociální sítě, na kterých většina lidí chování mladíka ostře odsoudila. „Že média vynechala z citovaného projevu vulgarity, chápu. Ovšem na rasistickou část upozornit měla. Kdyby český ‚ne-Rom‘ veřejně za potlesku davu vzpomínal, jak ‚podělával cikány‘, byl by to skandál a fašismus. Když to v obráceném gardu o ‚gadžích‘ řekne Rom a k tomu přidá výpady proti Ukrajincům, zamlčí se to,“ uvedl například ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) s tím, že popsané jednání médií považuje za nesprávné a škodlivé.

Po tragické události to obzvlášť v Brně vře. Někteří Ukrajinci se prý v druhém největším českém městě necítí zrovna bezpečně. „Ukrajinské ženy se bojí někam chodit s malými dětmi. Ruší se jejich různá vystoupení. Situace je nyní velmi vyeskalovaná,“ sdělil brněnský zastupitel Matěj Hollan. Magistrát ale zatím žádná opatření kvůli incidentu nezavedl.

Situaci se snaží uklidnit například nezisková organizace ROMEA, která odsoudila xenofobní útoky na Ukrajince. V sobotu se také sešli v Praze na Staroměstském náměstí Romové a Ukrajinci, jejich zástupci pak přečetli prohlášení, v nichž se vymezili proti násilí a rasismu.

Tagy: