Nad řadou tradičních položek v jídelníčcích restaurací se stahují mračna. Takzvané obědové hotovky se stávají luxusními jídly. Na vině jsou drahé suroviny – hovězí maso nebo zelenina. Než aby takové pokrmy jako rajskou s paprikovým luskem restauratéři nabízeli za přemrštěné ceny, raději je z jídelníčků škrtají. Zákazníky by to totiž mohlo odradit.
Že by z jídelníčků zmizela i svíčková se šesti nebo moravští vrabci, toho se snad v českém pohostinství nedočkáme. Jídelní lístky v restauracích přesto malou revolucí prochází.
„Farmáři se nyní zbláznili a nutí nás vařit jiná jídla. Květák, cibule, paprika, vejce, maso – to jsou nyní suroviny, ze kterých nemá smysl vařit. Omezujeme jídelníčky,“ přiblížil redakci člen Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Luboš Kastner. K omezení pokrmů již přistoupil restauratér a farmář Jiří Horák. „Zmizela jídla, která se dělají v poledne na hotovky: plněný paprikový lusk či obalovaný květák. Dnes je to vlastně luxusní zboží,“ komentoval.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bitva o cukr rozhodnuta, řetězec dle inspekce lidi neoklamal. Opozice žádá Nekulovu hlavu
Z jídelníčků navíc mizí i klasiky, jako jsou španělští ptáčci nebo štěpánská. Na vině je drahé hovězí. „Určitě budou prodejnější jídla za cenu, která je v gastronomii opodstatněná. Když budu mít restauraci a budou tam jídla od 150 do 300 korun, tak květák už nebude stát 150, ale 220 korun,“ podotkl šéfkuchař Filip Sajler.
Provozní jedné z restaurací Petra Mácová podotkla, že v případě, kdy by nakoupila drahé suroviny, musí zdražit a pokrmy z nich zhotoveny. „Takže, abychom zůstali v naší cenové relaci, tak řekneme, že pokud zdražila zelenina, tak nepojedeme saláty,“ uvedla.
Jestli ale toužíte po jídelníčku dřívějších let, můžete ho mít. Retro jídla za rozhodně ne retro ceny mají například v Praze v blízkosti Masarykova nádraží. Ačkoliv si stále řada lidí jídlo z restaurace dopřeje, zákazníků ubylo. „Pokud porovnáváme únor 2020 a únor 2023, pak zde došlo k poklesu návštěvnosti o 46 procent. Lidé volí častěji levnější formy stravování,“ uvedla Aneta Martišková, ředitelka vnějších vztahů a udržitelnosti společnosti Edenred.
Z obyčejných jídel minulých let se tak možná brzy stanou vybrané delikatesy a kdo ví, třeba i lečo bude jen pro vyvolené, kteří nebudou mít hluboko do kapsy.