Jiří po hrůzném pracovním úrazu přišel o ruce, nohu i sluch. Nyní mu svítá naděje

Jeden den v práci změnil Jiřímu život. Když opravoval transformátor větrné elektrárny v Hranicích u Aše, těžce ho zranil elektrický výboj. V důsledků popálenin na 40 procentech těla a dalších zranění mu lékaři postupně amputovali nohu a obě ruce. Komplikaci představovaly i záněty organismu. Poslední ranou osudu bylo, že Jiří ztratil sluch. Svůj boj však nevzdává, stejně jako jeho rodina. Nevlastní dcera proto nyní prosí veřejnost o pomoc.

Když se 30. srpna 2016 vypravil Jiří do práce, netušil, že je to naposledy, kdy bude jeho život v rámci možností bezstarostný. Při opravě transformátoru větrné elektrárny v Hranicích u Aše ho totiž těžce zranil elektrický výboj. „Od elektrárny jej transportoval vrtulník do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze, kde ležel v umělém spánku déle než dva měsíce,“ vypráví jeho nevlastní dcera Hana.

Na 40 procentech těla měl těžké popáleniny, kvůli nimž musel podstoupit desítky operací. „Při nich mu lékaři postupně amputovali obě ruce a nohu. Také prodělal několik celkových zánětů organismu,“ pokračuje Hana. Život jejího otčíma se však zkomplikoval ještě více. „Poté, co mu selhaly ledviny, přežíval půldruhého měsíce na dialýze. K tomu všemu také přišel o sluch,“ podotkla.

Od momentu, který Jiřímu změnil život, uplynulo šest let. Jak však Hana podotýká, soudy se vlečou a vypořádání není zdaleka kompletní. „Přesto se nevzdal a snaží se žít plnohodnotný život. Jezdí na speciálně upraveném kole, s pomocí si užívá pohyb na zasněžené sjezdovce a dotykovým perem, které drží v puse, ovládá svůj tablet i mobilní telefon,“ uvádí nevlastní dcera.

Změna v podobě protéz

Přesto vždy může být líp, a tak i Jiřímu svitla naděje. „Dostaly se k němu informace o moderních protézách ruky a nohy, kterými by mohl nahradit ty stávající – jež mu bohužel nesedí a velmi špatně se ovládají. A to i přesto, že protetici dělali, co mohli,“ vysvětluje Hana. Jenže zde nastala komplikace.

Speciální náhrady, které se připevňují přímo na kost, v Česku bohužel nikdo nedělá. Jiří s manželem své nevlastní dcery proto skrze e-maily oslovili univerzitní kliniky v německém Rostocku, stejně jako samotného výrobce protéz ve Švédsku. „Ozvali se prakticky okamžitě. Jiřího lékaři pozvali na kliniku do Německa, kde podstoupil všechna nezbytná vyšetření. A jak se ukázalo, kosti v pahýlech jsou dostatečně dlouhé, aby zátěž v podobě protéz bez problémů unesly,“ sděluje Hana.

Operace a nezbytné výdaje kolem ní však vychází na zhruba 80 tisíc eur, tedy v přepočtu dva miliony korun. Z toho důvodu se Hana rozhodla založit sbírku na stránkách Donio a požádat o pomoc veřejnost. „Při operaci se do kosti zasadí speciální čepy a šrouby, na které se po zahojení nasadí moderní protézy. Pro Jiřího by to znamenalo radikální změnu kvality jeho dosavadního života,“ zdůrazňuje.

Jiří sní o mnohém, ale nejvíce by si přál postavit se znovu na nohy. „Zároveň by mohl používat i protézu ruky a po letech se opět najíst sám. Nemluvě o účinku na jeho psychické zdraví a pomoc mé mamince, která se o něj s láskou stará nepřetržitě 24 hodin sedm dní v týdnu,“ dodává Hana.

Pokud by se podařilo nezbytnou částku vybrat, čekaly by Jiřího operace v zahraničí a následně by získal protézy vyrobené přímo na míru. „Veškeré peníze, které se vyberou, půjdou právě na splnění tohoto snu. Pokud se vybere více prostředků, budou použity na následnou rehabilitaci či další potřebné pomůcky,“ uzavřela dcera. Pokud i vy chcete Jiřímu pomoci doslova se znovu postavit na nohy, můžete tak učinit skrze sbírku.

Tagy: