Jedna dávka stačí, tvrdí Johnson & Johnson. Žádá o schválení své vakcíny proti covidu

Vakcína Johnson & Johnson

Schvalování vakcíny Johnsonu

Americká společnost Johnson & Johnson zažádala u amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) o schválení své jednodávkové vakcíny proti covidu k mimořádnému použití. V případě schválení se po přípravcích Pfizer/BioNTech a Moderna stane třetí vakcínou schválenou v USA. Firma žádost v nejbližších týdnech podá i v Evropě.

Společnost Johnson & Johnson oznámila, že vakcínu začne distribuovat ihned po jejím schválení. USA souhlasily se zaplacením miliardy dolarů (21,6 miliard korun) za 100 milionů dávek, které by firma Johnson & Johnson měla dodat během prvního pololetí letošního roku.

Firma chce tento rok v laboratořích v USA, Evropě, Jižní Africe a Indii vyrobit celkem miliardu dávek vakcíny. Farmaceutická firma jedná o schválení vakcíny i s dalšími úřady mimo USA, napsala agentura Reuters.

Testování pozastaveno kvůli zdravotním komplikacím

Očkovací látka společnosti Janssen Pharmaceutica, což je farmaceutické divize americké firmy Johnson & Johnson, je vektorovou vakcínou, která používá jiný oslabený nepatogenní virus k vyvolání imunitní reakce. Podává se v jedné dávce a skladuje se při teplotách dva až osm stupňů Celsia. Testování bylo loni v říjnu kvůli neočekávaným zdravotním komplikacím jednoho z účastníků studie pozastaveno, v listopadu bylo opět obnoveno.

Firma Johnson & Johnson na konci ledna oznámila, že její preparát má v USA účinnost 72 procent, ale v Jihoafrické republice, kde se vyskytla místní vysoce nakažlivá mutace koronaviru, jenom 57 procent. V podrobném přehledu výsledků třetí  fáze výzkumu se uvádí, že průměrná účinnost vakcíny je 66 procent a že očkovací látka dokáže předcházet až 85 procentům onemocnění s těžkým průběhem. Tyto údaje jsou založeny na testech v USA, Jihoafrické republice a několika jihoamerických zemích.

Tagy: