Štrunc 2020 (7)
Proč řezníci v Česku neumí zpracovat šunku a co by způsobilo zavedení povinných 85 procent tuzemských potravin v obchodech? Vozíme k nám na sbírání jahod Ukrajince, protože Češi považují tuto práci za nedůstojnou? Na tyto otázky odpovídal ekonom Lukáš Kovanda v pořadu Štrunc moderátora Pavla Štrunce.
Koronavirová krize v tuzemsku tlačí ceny potravin v čele s ovocem a zeleninou strmě vzhůru. Podle Kovandy ale není pandemie jediným viníkem této situace. „Důvodů zdražování je více. Lidé nechtějí pracovat v zemědělství. V uplynulých letech rostly mzdy, ceny energií a když platíte všem kolem více, musíte zaplatit více i zemědělcům,“ řekl Kovanda. „Situace se netýká jen České republiky, ale celé Evropské unie. Ceny rostly nejrychleji na Maltě, v Itálii, Portugalsku i Nizozemsku,“ doplnil.
Podle Kovandy současná krize obnažila některé problémy, s nimiž se Česko potažmo celá Evropská unie potýká delší dobu. Problematický je podle něj hlavně systém importu a exportu. „My jsme levným chlévem a levným polem celé Evropy. U nás produkujeme a vyvážíme nízkou přidanou hodnotu. My vyvážíme živé prase a dovážíme šunku – dovážíme práci řezníka a s tím i vyšší přidanou hodnotu,“ vysvětlil Kovanda a dodal: „To není kvůli tomu, že bychom nebyli soběstační. My ta prasata neumíme dobře zpracovat, abychom si dokázali vyrobit šunku.“
Farmaceut Pflégr: Koronavirus jsme potřebovali, znovu nás naučil mýt si ruce
Je to medicínské alibi, říká o vakcíně proti koronaviru klinický farmaceut Richard Pflégr, který byl dalším hostem moderátora Pavla Štrunce. Podle Pflégra totiž podobně jako v případě chřipky hrozí, že účinnost vakcíny nemusí přesáhnout ani 50 %. V čem pak odborník vidí pozitivní dopady koronaviru?
Potíž spočívá podle ekonoma v nastavení dotační politiky. „Ta hodně akcentuje prvovýrobu, tu nízkou přidanou hodnotu. V jiných zemích ty dotace míří i do sektoru zpracování, proto jsou třeba schopni zpracovat lépe tu šunku,“ uvedl Kovanda.
Vozíme sem Ukrajince, Čechy bychom nezaplatili
V době krize se navíc ukazuje, jak moc je Evropská unie závislá na zahraničních pracovnících. „Trh práce v Evropě je hrozně neflexibilní. Zpohodlněli jsme, lidé nejsou tam, kde by měli být,“ zdůraznil Kovanda.
Podle něj slabou konkurenceschopnost Česka zavinili v minulosti komunisté. „Hektarová výnosnost naší půdy je nižší než v západní Evropě. To souvisí s érou komunismu, kdy jsme si rozorali meze, zbavili jsme krajinu nejen křížků a sakrálních staveb, ale i tůněk. To byly části krajiny, které zadržovaly vodu. Proto jsme méně konkurenceschopní a musíme sem vozit Ukrajince, protože Čechy bychom nezaplatili,“ uvedl Kovanda.
Ekonom nesouhlasí ani s návrhem, že by v tuzemských obchodech bylo 85 procent českých potravin. „Jakékoli deglobalizační tendence a ochranářství je inflační. Brečíme nad vysokými cenami ovoce a zeleniny a chceme mít jablíčka z českých sadů. Za to bychom si pořádně připlatili. Šlo by o desítky procent,“ uzavřel Kovanda.