Dramatická záchrana syna Štíbrové má překvapivý konec. S lékařem se doteď kamarádí

Lékař Marek Dvořák

Záchranář Nikol Štíbrové

Když Nikol Štíbrová začátkem loňského září zavolala na linku 155, protože měl její mladší syn zástavu dechu, byl v týmu záchranářů také lékař Marek Dvořák. S českou herečkou a influencerkou se od té chvíle spřátelili a dnes dokonce plánují společnou dovolenou na horách. Jak ale Dvořák přiznává, zprvu netušil, o koho jde.

Dvořák dorazil v září minulého roku se záchrankou do domu Nikol Štíbrové, kde chvíli předtím její manžel Petr Leitgeb rozdýchával jejich tříměsíčního syna. Monitor dechu se totiž rozezvučel poté, co spícího Tobiase uložil do postýlky. A protože se herečka do telefonu představila jménem Nikol Leitgeb, Dvořák netušil, že jede ke známé rodině.

„Znal jsem jméno Štíbrová, ale nevěděl jsem, že se jmenuje také Lietgeb,“ přiznal záchranář. „Když už jsme věděli, že je miminko v pořádku, nastala lehce humorná situace. Stále jsem totiž nevěděl, kdo to je, a moji kolegové se mi smáli. Pak jsme se s Nikol seznámili,“ vysvětlil urgentní lékař.

Nyní se z nich stali přátelé. „Rodinní přátelé úplně nejsme, ale troufám si říct, že se kamarádíme. Už nějaký čas plánujeme společné hory, ale ještě nám to úplně nevyšlo,“ přiznal Dvořák.

Právě zářijový výjezd k miminku známé herečky podpořil Marka v nápadu využít zkušeností záchranáře a šířit osvětu v oblasti první pomoci. „Napadlo mě to po výjezdu, kdy se mě lidé ptali na specifický postup při PP. Mělo to velkou odezvu, a tak jsem jim vyhověl. Je to taková vzájemná spolupráce. Občas někomu pomůžu, občas o tom napíšu,“ doplnil záchranář.

Marka Dvořáka sleduje na Instagramu 90 tisíc lidí. Zajímavý by byl díky tomu i pro reklamní účely. O tom ale zatím neuvažuje. „Není to mým primárním cílem. Občas mě někdo osloví, ale nabízejí absolutně něco mimo, třeba grilovací stoly a podobné věci,“ řekl.

Tagy: