Ať má Morava vlastní vlajku, prosazují poslanci. Česko by mohly protnout jednoznačné hranice

Tak schválně – cítíte se víc jako Češi, Moravané nebo Slezané? Co nevidět možná Čechy a Moravu znovu protne hranice. Návrh zákona navíc počítá i s novými symboly a vlajkami. Zdá se, že propagátoři zemských hranic tak už nemusí tajně kreslit čáry po silnicích a riskovat pokuty. Jejich nápadu se totiž chopili i politici.

Věčné dohady a odkazování se na historické mapy. Jsme ještě v Čechách, nebo na Moravě? Nemusíme listovat v učebnicích dějepisu – moravští aktivisté mají jasno. „Myslíme si, že historická hranice Moravy neměla nikdy pozbýt právní platnost, že neměla být země moravskoslezská nikdy zrušena,“ uvedl pro CNN Prima NEWS předseda Společnosti pro Moravu a Slezsko Ondřej Mlejnek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bez signálu i internetu. Místní z vesničky Krásný Jez se ocitli v době analogové nedobrovolně

Roky usilují o trvalé značení. Začalo to jako recese s bílými hranicemi na silnicích a teď je ve hře dokonce návrh zákona o zemských znacích a vlajkách. Pod novelu se už podepsalo 79 poslanců napříč Sněmovnou.

„Máme různá historická privilegia, různé varianty moravské vlajky a teď bude dáno na jisto, která to má být. Je to trochu i připomínka toho, že jsme si v loňském roce připomenuli 1 200 první písemné zmínky o Moravě,“ uvedl přímo ve vysílání CNN Prima NEWS jeden z autorů novely poslanec Radek Vondráček (ANO).

Spor by mohl být o Jihlavu

Inspirací může být například Pardubický kraj, kde jen u štětky s barvou nezůstalo. Hejtmanství nechalo instalovat cedule s historickou hranicí hned na osmi místech. Spor by se ale mohl vést například o Jihlavu. O tomto městě se totiž vždy říkalo, že je napůl české a napůl moravské. Tak nás zajímalo, jak to vidí místní. „Já tady žiju už 65 let, tak je mi to jedno,“ uvedla jedena z dotázaných. „No, cítím se víc na Moravě, ale ty Čechy holt musíme taky vnímat,“ dodala se smíchem další.

Ostatně i kritikům celého nápadu vrtá hlavou, nakolik jde o politický kalkul a jestli přece jenom nejsou důležitější věci na řešení. „Já jsem taktéž proto, abychom tyto věci příliš nehrotili, protože oni tam potom takové národovecké a nacionální tendence vznikají, takže za nás určitě ne,“ doplnil hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS). Vysočina je totiž přesně uprostřed – mezi Čechy a Moravou. Podle hejtmana by to navíc obyvatele více rozdělovalo, než spojovalo.

Tagy: