Jste zločinci, zůstaňte v tunelech. Egyptský novinář tepal Hamás v živém vysílání

Egyptský moderátor a novinář Ibrahim Eissa

Izrael obklíčil město Gaza

Jste hanební zločinci, odstupte z vlády a zůstaňte v tunelech, zaútočil svými slovy na teroristickou organizaci Hamás egyptský moderátor a novinář Ibrahim Eissa v živém vysílání. Poprvé od útoku radikálů ze 7. října vystoupil vůdce militantního libanonského hnutí Hizballáh Hassan Nasralláh. Rozsáhlá zkáza v Gaze dokonce rozplakala ve vysílání palestinské televize nejdříve reportéra a následně i moderátorku.

Jeden z vůdců teroristického uskupení nedávno přiznal, že tunely v Gaze jsou jen pro jeho bojovníky, přičemž obyvatele má prý ochránit OSN. Takové prohlášení rozlítilo egyptského moderátora Eissu.

ČTĚTE TAKÉ: Základna teroristů, nebo uprchlický tábor? Hamás se s Izraelem přou o krvavý zásah v Gaze

„Úkolem číslo jedna každé vlády je přece ochránit svůj lid a hranice. Tak to už by stačilo, odstupte z vedení,“ hřímal novinář ve vysílání stanice Memri TV. „Radši si zůstaňte v tunelech, když nechcete být zodpovědní za obyvatele. Jste hanební zločinci,“ nešetřil kritikou Eissa.

Po téměř měsíci od vpádu ozbrojenců Hamásu do Izraele prolomil mlčení vůdce libanonského Hizballáhu. V arabském světě mu viseli na rtech. „Není to jako žádná jiná bitva, je to rozhodující událost. Přidali jsme se k ní už 8. října,“ uvedl v projevu Nasralláh.

Civilní oběti v pásmu Gazy přibývají. Podle ministerstva zdravotnictví řízeného Hamásem jich je přes devět tisíc. V živém přenosu palestinské televize se rozplakal reportér a pak i moderátorka. „Jsme vyčerpaní, jsme oběti a mučedníci. Je jen otázkou času, kdy všichni zemřeme, jeden po druhém,“ řekl zoufalým hlasem reportér Salman al-Bašír a propukl v pláč.

Sám Hamás se profiluje jako hnutí odporu za palestinskou věc. Protesty vyjadřující podporu právě Palestině ohlásila na víkend řada evropských měst. Německo zakázalo aktivity palestinského islamistického hnutí. EU stejně jako Spojené státy, Kanada, Izrael nebo Egypt považují radikální uskupení za teroristické.

Vyjádřil se i německý vicekancléř Robert Habeck. „Tolerance nemůže tolerovat intoleranci. To je základ soužití v Německu. Pálení izraelských vlajek je trestný čin, stejně jako vychvalování teroru Hamásu. Takoví lidé budou postaveni před soud,“ uvedl vrcholný politik.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zoufalství lékařů v Gaze. Lidé křičí v agonii, amputace probíhají bez anestezie, říká Bendl

Tagy: