Změny v důchodech? Vláda jedná skandálně a opomíjí klíčový pilíř, tvrdí Juchelka

K VĚCI 28.7.2023

Vládní koalice jedná v rozporu s jednacím řádem a ohýbá ho tak, aby mohla v šílených termínech prosadit zásadní změny v důchodech. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO). Uvědomuje si sice, že je s penzijním systémem potřeba něco udělat, ale vadí mu, že se Fiala a spol. nezabývají třetím pilířem, který je prý klíčový.

„Vnímám, že je potřeba něco udělat s penzijní reformou, vládní koalice na to jde ale opravdu špatně,“ upozornil Juchelka a dodal, že zatím proběhla pouze parametrická změna prvního pilíře, což se dotkne současných starobních důchodců a lidí, kteří se z nějakého důvodu rozhodli odejít do předčasné penze. Zatímco třetí pilíř, který Juchelka považuje za klíčový, se mu zdá opomíjený.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Za nedostatek léků je odpovědný ministr Válek, řekl Špičák. Zkritizoval špatnou informovanost

V případě, že by se ale vládě ve spolupráci s komerčním sektorem a firmami podařilo vytvořit nějaké typy komerčních produktů, které by byly základem třetího pilíře, opozice by s tím neměla problém, upozornil Juchelka.

Vláda však prý dlouhodobě jedná skandálně. „U březnové mimořádné valorizace bylo skandálních věcí hned několik. Například že to šlo ve stavu legislativní nouze a taktéž že se vlastně ohnul jednací řád právě proto, aby nebylo umožněno řečníkům vystupovat,“ vysvětlil Juchelka. Něco podobného se podle jeho názoru odehrálo i při středečním jednání o důchodech, kdy se 34 poslanců nedostalo ke slovu, a nemohli proto obhajovat své pozměňovací návrhy.

„My jako hnutí ANO jsme měli osm pozměňovacích návrhů, které jsme si chtěli v těch dvakrát deseti minutách obhájit, ale ani to nám nebylo umožněno, poněvadž se vládní koalice dostala na pevný termín hlasování ve třetím čtení, aby to prošlo,“ doplnil.

Juchelka se rovněž vymezil proti valorizaci, na kterou podle něj současní důchodci doplácejí. Východisko by hledal v šedé ekonomice a připomněl, že kdyby nebylo zrušeno EET, ušetřilo by se 19 miliard, tedy přesně tolik, kolik by stála mimořádná valorizace. Bobtnající deficit na straně penzijního systému by prý řešil tak, že v rámci prorodinné politiky by motivoval mladé lidi, aby se nebáli mít děti.

Tagy:
CNN Prima NEWS ANO důchodová reforma koalice vláda Česko valorizace důchodů Aleš Juchelka