Havlíček ostře k vládě: Máte jednoho zoufalého bankéře. Zruinovali byste nás, opáčil Jurečka

Marian Jurečka a Karel Havlíček

Ministr práce Marian Jurečka o sociální pomoci

Opozice s žádnými inspirativními nápady nepřichází, uvedl v pořadu Nový den ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Vzkázal, že pokud by si vláda například z návrhů hnutí ANO měla brát příklad, státní rozpočet by to zruinovalo. Exministr průmysl Karel Havlíček (ANO) v reakci prohlásil, že by se vláda měla naučit počítat.

Vláda neustále opakuje, že nenechá v době krize – jak ekonomické, tak energetické – nikoho padnout. Ve vysílání CNN Prima NEWS to znovu potvrdil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Situaci sledujeme a budeme hledat řešení, jak domácnostem pomoci,“ zdůraznil. Právě jednou z dalších forem pomoci by mohla být síť poradců, kteří by lidem asistovali při řešení problémů s rostoucími cenami energií.

„Na plánu pracujeme tak, abychom jej během podzimu mohli spustit. Mým cílem není, aby byli lidé dlouho na sociálních dávkách, byť je důležité, aby situaci zvládli. Hlavní však je, abychom lidi, jež dostávají příspěvky, nasměrovali k řešení,“ vysvětlil. Společně s poradci by se domácnosti mohly podívat na to, kde mohou snížit své energetické spotřeby, zateplit dům či vyměnit okna.

„Právě k tomu chceme lidi nasměrovat a říci, kde by doma mohli udělat opatření. K tomu také slouží finanční zdroje z nové Zelené úsporám. Chceme, aby je lidé využili a během roku či roku a půl jsme dokázali lidi nasměřovat k tomu, aby měli úspory nebo levnější zdroje energie,“ vzkázal. Na dalších formách pomoci se pracuje, některé scénáře má vláda již připravené.

Kritika opozice

S řešením přichází také opozice. Jurečka však například u hnutí ANO inspirativní nápady nevidí. „Jejich řešení jsou v řádu sta miliard korun. My musíme hledat opatření, která nejen že pomohou, ale budou i velmi adresná. Zároveň musíme vědět, kolik budou stát rozpočet. Je nutné vědět, zda na ně máme – jak nyní, tak v budoucnu. Plošné rušení DPH, jak opozice navrhuje, by rozpočet zruinovalo,“ uvedl jako příklad ministr. „Je nutné zaměřit se na ty, kteří si nemohou sami poradit a pomoc potřebují. To musí platit nyní i v budoucnosti. Situaci budeme nadále sledovat,“ slíbil.

S tím však nesouhlasí bývalý ministr průmyslu a také dopravy Karel Havlíček. „Slova Jurečky dokreslují fakt, že vláda nemá – až na výjimku jednoho zoufalého bankéře – žádného ekonoma. My navrhujeme zastropování, které udělaly i jiné země. Je to vše otázka zdrojů,“ vzkázal Havlíček. Sdělil, že se jedná o zdroje z ČEZ, kde podle něj vláda není schopna peníze stáhnout. „Máme zde mimořádné zdroje do modernizačního fondu díky emisním povolenkám, a pak inflační příjmy,“ poukazoval na možné řešení.

Zdůraznil, že není možné, aby vláda vyšší inflační příjmy nepustila do ekonomiky ve prospěch domácností a firem. „Vláda se musí naučit počítat. To jen dokresluje fakt hospodářské zoufalosti,“ uvedl. Na závěr kabinetu vzkázal, že mu připomínají Cimrmana. „Čeká, čeká, a nakonec přijde, až když to zavedou někde jinde, nebo je pod gigantickým tlakem opozice či těch, kterých se to týká,“ uzavřel s tím, že na konci roku může být na hraně chudoby až 30 procent domácností.

Tagy:
domácnost Marian Jurečka ČEZ energie ceny pomoc opozice Karel Havlíček kritika poslanec KDU-ČSL zdražování ANO 2011 vláda příspěvěk poradci Druhá světová válka ministr práce a sociálních věcí České republiky