Snižte spotřebu, radí experti. Ceny energií porostou i o desítky procent. Kdo zaplatí nejvíc?

Experti radí snížit spotřebu energií

K VĚCI 30.11.2023

Navzdory tomu, že cena elektřiny na burze klesá, lidé se výraznějšího zlevnění nedočkají. Může za to rozhodnutí Energetického regulačního úřadu, který zdraží o desítky procent regulovanou část energií. Analytici radí, aby lidé snížili svou spotřebu. Tím totiž klesne i cena za regulovanou část elektřiny. Týká se to především domácností, kterým končí fixace a mohou očekávat narůst koncové ceny o tisíce až desetitisíce korun.

Energetický regulační úřad plánuje od příštího roku zvýšit cenu regulované části elektřiny o 65,7 procenta. Zdražení regulované složky vykompenzuje pokles cen na světových burzách, uvedl Jan Kadlec, country manažer společnosti Woltair. „Domácnosti se snížením koncové ceny energií ve většině případů nemohou počítat,“ řekl Kadlec v komentáři pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Jak v mrazu předejít poškození vašeho telefonu? Sedm rad, kterými byste se měli řídit

Podle něj se vyplatí snížit spotřebu, protože regulovaná složka se přepočítává na odebrané kWh. „Nižší spotřebou domácnosti sníží i platbu za regulovanou složku elektřiny. Řadě zákazníků navíc končí fixace výhodných cen z období před podzimem 2021, a tak se až desítky tisíc domácností mohou ocitnout nad dosud zastropovanými cenami energií,“ řekl Kadlec.

Podle něj to nahrává dalším investicím do energeticky úsporných opatření. Růst cen totiž zrychluje návratnost investice do fotovoltaik a do tepelných čerpadel. „Obě technologie umožňují výrazně snížit spotřebu energií v domácnosti. V případě domácí fotovoltaické elektrárny se jedná o snížení ročních nákladů na elektřinu o 50 až 80 procent, s tepelným čerpadlem lze ročně ušetřit až dvě třetiny nákladů oproti vytápění elektrokotlem,“ dodal Kadlec.

Bývalý ředitel energetické společnosti ČEZ Jaroslav Míl upozornil, že někteří lidé budou muset od příštího roku platit desítky procent navíc. „To je příklad některých odběratelů, kteří si fixovali své ceny před energetickou krizí. V podstatě není jiné řešení než to vzít jako fakt a zamyslet se nad tím, jestli je systém cenotvorby koncipován rozumně,“ řekl v pořadu K věci Míl.

Podle něj navíc porostou náklady v regulované části elektřiny. Důvodem je, že i když tvoří 40 procent celkové ceny elektřiny, tak její důležitost bude stoupat. „Náklady budou v oblasti posílení distribuce a přenosu. Investice se budou pohybovat v řádu nižších stovek miliard korun. Nikdo jiný než zákazník to v konečném důsledku nezaplatí,“ dodal bývalý šéf společnosti ČEZ.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda upozorňuje, že rozhodnutí Energetického regulačního úřadu zdraží elektřinu odběratelům o více než 10 procent. Jde jen o začátek. „Ač je doba mizivých meziročních nárůstů, ba dokonce poklesů regulované složky pryč, je nynější navýšení regulované složky v podání Energetického regulačního úřadu neúměrné a mohlo být rozloženo alespoň do dvou let,“ uvedl Kovanda.

Podle něj se jedná o stěžejní záměr zelené agendy Evropské unie, která tlačí do popředí bezemisní zdroje energií.

Tagy: