KALKULAČKA: Po Novém roce přijdou Češi o část peněz. Podívejte se, jak se vám změní mzda

Peníze

Úsporná opatření připravená vládou Petra Fialy (ODS) dopadnou na většinu zaměstnanců a pracovníků. Od začátku roku budou muset odvádět nemocenské pojištění a pokud vydělávají trojnásobek průměrné mzdy, tak i vyšší daně. Kolik vám po změnách zůstane v peněženkách? Přehlednou kalkulačku přinášíme níže v článku.

Vláda v minulém roce přišla s rozsáhlými změnami, které mají vést k šetření a úsporám. Kvůli plošným opatřením přijdou o část peněz i zaměstnanci – kvůli odvodům nemocenského pojištění pro pracovníky, tím pádem jim klesne čistý výdělek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izraelci našli největší tunel Hamásu. Kolos je moderně vybavený a projela by jím i auta

Nejedná se přitom o malou částku. V roce 2022 průměrná mzda dosahovala výše 40 353 korun. Odvod nemocenského pojištění bude od příštího roku ve výši 0,6 procenta, což činí 242 korun na měsíc. Za rok by pracovník s průměrnou mzdou přišel o 2 904 korun.

Novou výši své čisté mzdy si můžete vypočítat v jednoduché kalkulačce. Stačí pouze znát výši své hrubé mzdy, počet nezaopatřených dětí a zda se staráte o člověka s postižením.

Zdroj: Finmag.cz - Výpočet čisté mzdy

Lidé se ale musí připravit i na další zásah do výdělků. Pokud pracovník v zaměstnaneckém poměru dosáhne na příjmy nad trojnásobek průměrné mzdy, bude muset platit i vyšší daň. Sazba ve výši 23 procent dosud platila pro čtyřnásobek průměrné mzdy.

Změny pocítí nejvíce rodiny s dětmi

Jako hlavní změny vidí vládní koalice úpravu daně z přidané hodnoty, kdy bude snížená sazba na 12 procentech a základní na 21. „Balíček se samozřejmě do cenotvorby promítne. Krátkodobě se ceny mohou měnit v reakci na opatření. Dlouhodobě se z ekonomiky dostanou pryč peníze, které by šly na dluh,“ řekl dříve pro CNN Prima NEWS poradce premiéra Štěpán Křeček.

Zdroj: Finmag.cz - Mzdová kalkulačka

Návrh mění 63 zákonů. Vláda to zdůvodnila i tím, že v souvislosti s pandemií covidu v letech 2020 a 2021 stát přijal řadu opatření, která nebyla nezbytně nutná pro řešení zdravotní krize. Tato opatření prý navíc neměla omezenou platnost a trvale zatěžovala veřejné finance. Šlo například o snížení daně z příjmů fyzických osob.

Konsolidační balíček má podle kabinetu snížit schodek státního rozpočtu v příštím roce o 97,7 miliardy korun, v roce 2025 o dalších 53 miliardy korun, celkem tedy až o 150,7 miliardy korun. Jeho cílem je snížit deficit veřejných financí z letošních 3,5 procenta HDP až na odhadovaných 1,8 procenta HDP v roce 2024 a 1,2 procenta HDP v roce 2025.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) avizoval, že změny dopadnou na všechny občany plošně. Podle analýzy společnosti BDO budou nejvíce tratit rodiny s dětmi. Dojde totiž k omezení slevy na manžela či manželku ve výši 24 840 korun. Výjimka půjde nově uplatnit, pokud jeden z nich pečuje o dítě do tří let věku. Zrušit se má i sleva známá pod pojmem školkovné. Současné znění umožňuje ročně uplatnit slevu za dítě ve výši až 17 300 korun. Více zde.

Tagy: