Kalousek ostře k Fialovi: Premiér podrazil ministra Válka. Garance lékařům je nezákonná

Miroslav Kalousek

Ministr Válek o dohodě s lékaři

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se tvrdě opřel do premiéra Petra Fialy (ODS). Vadí mu, jakým způsobem se dohodl s lékaři na zvýšení financí na platy a mzdy. Podle bývalého předsedy TOP 09 a člena správní rady VZP je nezákonné, aby stát garantoval růst mezd lékařům z prostředků zdravotního pojištění. „A já si pořád ještě myslel, že jste vláda práva,“ podivil se.

„Pan premiér Fiala evidentně jednal bez odborné podpory a slíbil nesplnitelný nesmysl. Je možné úhradovou vyhláškou zvýšit platbu za výkony. Není ale možné (a bylo by to proti zákonu) úhradovou vyhláškou zajistit, aby toto navýšení šlo do platů,“ napsal Kalousek na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Zabrání protestu? Fiala vyšel lékařům vstříc, nabídl miliardy na zvýšení jejich platů

Reagoval tak na slova premiéra, který ve čtvrtek oznámil, že dosáhl dohody s lékaři. „Lékařů a zdravotníků si velice vážím a jsem moc rád, že se nám podařil zásadní průlom při jednání s jejich zástupci. Lékařům a zdravotníkům jsme nabídli 9,8 miliardy na navýšení mezd na příští rok v rámci úhradové vyhlášky. Garantujeme, že tyto finanční prostředky půjdou na platy a mzdy,“ sdělil Fiala na sociální síti X.

Pod tímto příspěvkem Kalousek reagoval argumentem, že tohle není možné. „Nemůžete garantovat něco, co je nezákonné. Nebo můžete? A já si pořád ještě myslel, že jste vláda práva,“ napsal v komentáři.

Ve své kritice pokračoval v dalších komentářích. „Ne. Premiér se s lékaři nedohodl. Premiér jim ustoupil a podrazil tak svého ministra zdravotnictví, který hájil rámec, který mu vymezila Fialova vláda s ministrem financí za ODS. Na místě Vlastimila Válka bych to hodil Fialovi na hlavu, ať si to dělá sám,“ doplnil Kalousek.

Sám ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) označil výsledek jednání za dobrou zprávu pro české zdravotnictví. „Premiér na jednání s doktorem Přádou rozsekli poslední sporný bod našich debat s odbory, kterým bylo odměňování v nemocnicích od 1. ledna 2024. Doplnil tak dohodu, jejíž konkrétní podobu jsme v posledních měsících vyjednali v mantinelech nastavených na vládní úrovni,“ uvedl v tiskové zprávě. Podle Válka tím byla doplněna dřívější shoda s nespokojenými zdravotníky v otázce vzdělávání a pracovních podmínek zdravotníků. „Nyní budeme společně s premiérem řešit detaily dohody,“ doplnil ministr, podle kterého předseda vlády potvrdil, že nelze zavádět platové tabulky v soukromém sektoru.

Provoz v nemocnicích měl být kvůli menšímu počtu lékařů dostupných pro služby od 1. prosince omezený, k tomu dojde o víkendu a v prvních dnech příštího týdne. „Chtěl bych vyzvat lékaře, aby v následujících víkendových dnech zajistili péči o pacienty,“ řekl viceprezident České lékařské komory (ČLK) Jan Přáda. Zatím ale nechce vyzvat lékaře, aby vzali výpovědi přesčasové práce zpět. „K odvolání té akce dojde až ve chvíli, kdy si definitivně v příštích dnech podepíšeme konkrétní body,“ dodal.

Nemocnice ve snaze mít dost lékařů na akutní péči ve velké míře lidem odkládaly lidem naplánované operace a vyšetření. Nyní ale není jasné, zda jim budou původní termíny platit. „Operace se v nemocnicích neplánují a neruší ze dne na den. Spíš by to znamenalo, že nemocnice by mohly opět začít ty výkony plánovat,“ řekl Přáda.

Lékařů pracuje v nemocnicích podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zhruba 23 tisíc. Do služeb odpoledne a v noci jich nastupuje podle ČLK asi 13 tisíc, z nich asi 6 100 vypovědělo od prosince dobrovolnou práci přesčas. Nemocnice kvůli tomu naplánovaly provoz v různě omezené míře, podle počtu protestujících lékařů. Musely odložit naplánované operace a vyšetření, zavřít některá lůžka či sály, výjimečně i celá oddělení. Akutní péče má být podle zástupců nespokojených lékařů i nemocnic zachovaná, může se na ni ale déle čekat.

Tagy:
lékař Miroslav Kalousek Petr Fiala Česká lékařská komora vláda Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR