Kamera v hodinkách i zapalovači. Špionážní fotografii používali i odbojáři proti nacistům

Sběratel z Hradce Králové vlastní stovky historických fotoaparátů. Mezi exponáty nejsou žádné digitální foťáky, ale jen ty klasické filmové nebo deskové. Od těch největších a nejstarších po ty nejmenší. Najde se mezi nimi i mnoho modelů využívaných tajnými policisty a špióny. Jsou zakamuflované v nejrůznějších předmětech denní potřeby.

Začalo to před zhruba 40 lety, kdy Josefa Dostála přátelé požádali o laskavost. „‚Uděláš nám svatbu, že jo, ty to musíš umět.‘ A tak jsem jim vyfotil svatbu, dopadlo to špatně,“ říká majitel sbírky fotoaparátů Dostál. Zkažené snímky ho neznechutily, naopak jej namotivovaly, aby se ve focení zlepšil. A tak se začal zajímat o to, jak fotoaparáty fungují a z čeho se skládají. K jejich sbírání byl už jen krůček.

Ve sbírce tak nyní lidé najdou jak ty nejstarší velké exponáty, tak i modernější a miniaturní. Ty dřevěné bedýnkové vyráběli truhláři. „Optiku a mechaniku zase vyráběli specialisti. Následně vše osadili, pak to zkompletovali a vyrobili deskový fotoaparát,” vysvětluje servisní technik fotooptiky a kurátor sbírky Josef Brzický. Nejstarší modely jsou zhruba z roku 1861.

Fotoaparáty začaly využívat i tajní policisté a výzvědné služby. Ti potřebovali přístroje co nejmenší a nejskrytější. Ve sbírce tak lidé naleznou fotoaparát v zapalovači, krabičce od cigaret nebo kapesních či náramkových hodinkách. „Jsou zabudované do tašek, pudřenek nebo do hodinek. Hodinkových typů je strašně moc,“ popsal sběratel.

Rarita v podobě dalekohledu

Miniaturní fotoaparáty využívali i čeští odbojáři za druhé světové války. „Byly to jednoduché foťáky na 16milimetrový film, ale záznam to udělalo a skryl se v dlani,“ popisuje Brzický. Ve sbírce má Dostál ale i kufříkové foťáky, minifoťáky v přezce opasku nebo modely s otáčivými objektivy pro panoramatické snímky. Jednu modelovou řadu svých špionážních fotoaparátů pojmenovala ruská KGB zkratkou FED podle svého zakladatele Felixe Dzeržinského.

Raritou je například špionážní fotoaparát zakamuflovaný do jednookého dalekohledu. Zatímco fotograf předstírá, že se dívá falešným objektivem na objekt před sebe, po stisknutí spouště vyfotí skrytým objektivem někoho vlevo od sebe.

Sbírka má těžko vyčíslitelnou cenu a jde samozřejmě i o investici. Podle jejího majitele jde ale především o vztah k exponátům. K některým se majitel zajímavě dostal, jiné mají svébytnou historii. Expozice se navíc rychle rozrůstá, a tak letošní skoro třísetstránkový katalog bude už za pár měsíců neaktuální.

Tagy: