Kapitán Ukrajina či komediant, z něhož se stal lídr. Jak internet vtipkuje o Zelenském

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ještě před dvěma týdny by si na jméno ukrajinského prezidenta dokázal vzpomenout jen málokdo. To se ovšem radikálně změnilo poté, co na Ukrajinu zaútočil její východní soused, totiž Rusko. Volodymyr Zelenskyj se stal ze dne na den národním hrdinou, když nabídku Američanů na evakuaci z Ukrajiny odbyl slovy: „Potřebuji munici, ne odvoz.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si během pár dní zjednal respekt, jaký by mu mohl závidět nejeden jeho západní protějšek. Zatímco lídři zemí Evropské unie se po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu předháněli, kdo barvitěji agresi odsoudí, Zelenskyj se začal zajímat o praktické věci. Zejména o to, kdo přijde Ukrajině na pomoc. „Kdo je připraven s námi bojovat? Nikoho nevidím. Kdo je připraven poskytnout Ukrajině záruku členství v NATO? Všichni se bojí,“ řekl ukrajinský prezident v jednom ze svých projevů.

A dodal, že Ukrajinci se nikoho nebojí. „Ani Ruska,“ řekl. A na základě jeho odvážných postojů nejen vůči zemi okupanta, ale i vůči liknavému Západu se na sociálních sítích začaly objevovat vtipné koláže, které Zelenského nebojácnost vyzdvihují. Jedna z nich vyobrazuje hlavu ukrajinského státu jako „Kapitána Ukrajinu“ v narážce na jednoho z marvelovských hrdinů.

Na twitterovém profilu Zippy Memes se objevil obrázek Zelenského s komiksovou bublinou, v níž je napsáno: „NATO si může podat přihlášku do Ukrajiny.“ Autor zjevně naráží na to, že se Ukrajina snaží dostat do západních struktur, nicméně se jí to zatím nedaří.

Internetem se rovněž prohnala koláž, v jejíž horní části je vyobrazen právě Volodymyr Zelenskyj, ve spodní pak americký prezident Joe Biden, německý kancléř Olaf Scholz, italský premiér Mario Draghi a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Zatímco v horní části stojí popisek „komediant, který se stal lídrem,“ dolní část doplňuje heslo „lídři, ze kterých se stali komedianti“.

Jiný meme rovněž zdůrazňuje Zelenského odvahu. Jeho titulek hlásá: Věci na Zemi, které jsou vidět z vesmíru. A pod ním čtyři obrázky s popisky – egyptské pyramidy, řeka Amazonka, Grand Canyon a „koule“ Volodymyra Zelenského. S prezidentovými „koulemi“ si hraje také vtípek, v němž jeho autor uvádí: „NASA chce uznat koule Zelenského za devátou a desátou planetu Sluneční soustavy.“

Uživatelé sociálních sítí také připomínají populární seriál společnosti Netflix Papírový dům. Televizní dílo vypráví příběh skupiny zlodějů, kteří se zabarikádují ve španělské Královské tiskárně cenin. A aby neprozradili svou identitu, používají místo svých jmen názvy světových metropolí. Volodymyr Zelenskyj je na jedné koláži vyobrazen v neprůstřelné vestě jako pomyslný člen zmíněné party ve společnosti Palerma, Tokya, Helsinek. Zelenskyj se zde ale jmenuje Kyjev.

Tagy: