Gottovy nemovitosti: Pražskou vilu koupil za 400 tisíc, dům po rodičích prodal za 20 milionů

Od smrti nezapomenutelného českého zpěváka Karla Gotta 1. října uplynulo už pět let. Během své téměř šedesátileté pěvecké kariéry vydělal přes miliardu korun. Co všechno po sobě několikanásobný český slavík zanechal?

Už v dobách hluboké totality byl Gott milionářem. Nejenže koncertoval v Čechách, na Slovensku a dál na východě, ale jako jeden z mála tehdejších českých zpěváků mohl vystupovat i v západním Německu. A tam měl žně... Za jedno vystoupení s doprovázejícím Orchestrem Ladislava Štaidla si v roce 1982 celá skupina účtovala zhruba 160 tisíc korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slavný český textař Eduard Krečmar, který psal hity pro Karla Gotta, na sklonku života vyměnil manželku za mladou Ukrajinku

Jak prozradil CNN Prima NEWS člen souboru Felix Slováček, Gott si z částky ukrajoval zdaleka nejvíce. „Láďa Štaidl měl sociální cítění a rozděloval to podle mě velmi spravedlivě. Karel měl zhruba polovinu celého honoráře, což si plně zasloužil. Po něm bral nejvíce jako kapelník Láďa a po něm asi já,“ uvedl hudebník.

Gott intenzivně koncertoval a natáčel desky až do roku 2015. Výše honorářů za jeho vystoupení se průběžně zvyšovaly. Za první turné po sametové revoluci inkasoval dva miliony korun.  „Tehdy ještě nebyly obvyklé platby přes banku, takže když jsem mu ty dva miliony vyplatil v hotovosti, peníze byly v kufru,“ vzpomínal František Janeček v knize Takový byl Karel Gott.

Tím, že pro několikanásobného českého slavíka nebyl problém vyprodávat sportovní haly, na sklonku kariéry si za jeden koncert mohl účtovat sumu v řádech vyšších statisíců korun. Samostatnou kapitolou byla alba. Těch za život dokázal prodat více než 50 milionů, z toho 20 milionů v zahraničí. Jeho příjmy tam mířily k miliardě korun.

První vilu koupil za honoráře z Las Vegas

Karel Gott však vydělané peníze uměl investovat. V roce 1969 pro sebe a své rodiče koupil secesní republikovou vilu v Jevanech. Dům kategorie 6+1 čítal 807 metrů čtverečních, zahrada pak měla téměř 3000 metrů čtverečních.

Vila zahrnovala dvě haly, jídelnu, dva krby, čtyři koupelny, vnitřní vyhřívaný bazén, saunu nebo vinný sklípek. „Peníze jsem dal dohromady ze svého honoráře z Las Vegas, za své první německé desky a z koncertů,“ líčil zpěvák ve své autobiografické knize Má cesta za štěstím.

Dům prodal za téměř 20 milionů

Po smrti rodičů v roce 1984 vilu prodal za 3,5 milionu korun, po revoluci ji však koupil nazpět a znovu prodal v roce 2005. Přes realitní kancelář za ní tehdy původně žádal 25 milionů korun, nakonec musel slevit na 19,5 milionu.

Svoje vysněné bydlení – honosnou vilu v ulici Nad Bertramkou – si pořídil v roce 1974 a zaplatil za ni 416 tisíc korun. V ní prožil nejkrásnější chvíle svého života. Dlouho v ní žil sám, posledních 15 let se svoji manželkou Ivanou a nejmladšími dcerami Charlottou a Nelly.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Dcera trojnásobného českého slavíka, zpěváka Dalibora Jandy, vyměnila velký dům za menší byt. Nahlédněte do jejího nového bydlení

Tagy: