Největší justiční omyl v Austrálii. Žena byla za vraždu dětí 20 let ve vězení, teď dostala milost

Kathleen Folbiggová, která byla odsouzena jako nejhorší australská sériová vražedkyně, byla v pondělí omilostněna. Za vraždu čtyř dětí si ve vězení odseděla 20 let. Podle webu CNN, který o udělení milosti informoval, jde o jeden z nejzávažnějších justičních omylů v zemi.

Generální prokurátor Nového Jižního Walesu Michael Daley nařídil propuštění Kathleen Folbiggové na základě předběžných závěrů vyšetřování, které odhalilo „důvodné pochybnosti“ o její vině ve všech čtyřech případech smrti.

Daley na pondělní tiskové konferenci uvedl, že hovořil s guvernérem a doporučil bezpodmínečnou milost. Ta byla následně udělena a Folbiggová měla být propuštěna z nápravného zařízení Clarence ještě téhož dne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vrah z Olomouce chce pro svoji oběť vyznamenání od Pavla. Vrchol cynismu, nechápal soudce

„Pro všechny zúčastněné to bylo strašné utrpení a já doufám, že naše kroky mohou tuto dvacet let starou záležitost uzavřít,“ řekl podle webu CNN Daley, který o svém rozhodnutí informoval také otce dětí Craiga Folbigga. „Bude to pro něj těžký den,“ dodal.

Za tři vraždy a jedno neúmyslné zabití v průběhu deseti let od roku 1998 byla Kathleen Folbiggová uvězněna v roce 2003. Ve všech případech byla osobou, která našla jejich těla, ačkoli neexistovaly žádné fyzické důkazy, že by jejich smrt způsobila. Porota se opírala o argument obžaloby, že pravděpodobnost přirozeného úmrtí čtyř dětí do věku dvou let v jedné rodině je tak malá, že ji lze přirovnat k „létajícím prasatům“. Porotci zmiňovali také obsah jejího deníku, ve kterém se objevily pasáže, jež byly interpretovány jako přiznání viny.

Ještě v 2019 vyšetřovatelé shledali, že neexistují pochybnosti o tom, že se trestných činů dopustila. Minulý rok však začalo další vyšetřování poté, co se objevily nové důkazy, které poskytly genetické vysvětlení smrti dětí. Sophie Callanová, hlavní obhájkyně, která pomáhá při vyšetřování, uvedla, že „na základě celého souboru důkazů, které byly předloženy vyšetřovatelům, existují důvodné pochybnosti o vině paní Folbiggové“.

Děti žily jen pár měsíců

Folbiggová se za svého manžela Craiga provdala ve 20 letech. Seznámila se s ním ve svém rodném Newcastlu na severním pobřeží Nového Jižního Walesu. V únoru roku 1989 se jí pak narodil první syn Caleb, který ale žil pouhých 19 dní. V následujícím roce se Folbiggovým narodil syn Patrick, který zemřel v osmi měsících. O dva roky později zemřelo další dítě – dceři jménem Sarah bylo 10 měsíců. V roce 1999 pak zemřelo čtvrté a nejdéle žijící dítě, Lauře bylo 18 měsíců.

Policisté začali všechna úmrtí vyšetřovat až v den, kdy zemřela Laura. Po více než dvou letech byli Folbiggovi zatčeni a obviněni. Jejich manželství se rozpadlo, Craig začal spolupracovat s policií a celý případ stavěl proti Kathleen.

Soudce Graham Barr pak Folbiggovou v roce 2003 odsoudil ke 40 letům vězení. Připomněl také její pohnutou minulost. Když jí bylo pouhých 18 měsíců, její otec zavraždil její matku. Mnoho let svého života proto strávila v pěstounské péči. Barr tehdy uvedl, že vyhlídky na nápravu jsou mizivé. „Vždy bude nebezpečná, pokud jí bude svěřena odpovědnost za péči o dítě,“ řekl.

Co bylo příčinou smrti?

Soudce Tom Bathursta po přezkoumání důkazů uvedl, že „není schopen přijmout tvrzení, že paní Folbiggová byla něčím jiným než starostlivou matkou svých dětí“.

V případě Sarah a Laury Bathurst shledal, že „existuje přiměřená možnost, že genetická mutace známá jako CALM2-G114R způsobila jejich smrt a že Sarah mohla zemřít na „zánět srdce, který byl zjištěný při pitvě“. V případě Patricka, který měl ve čtyřech měsících nevysvětlitelný syndrom náhlého ohrožení života a zemřel v osmi měsících, Bathurst zjistil, že je možné, že jeho smrt byla způsobena neurogenní poruchou.

V souvislosti s deníky Bathurst uvedl, že „důkazy naznačují, že jde o zápisky truchlící a pravděpodobně zdrcené matky, která se obviňuje ze smrti dětí“. Soudce rovněž vyjádřil pochybnosti o svědectví Craiga Folbigga, který tvrdil, že jeho žena byla na jejich děti „nevrlá a čas od času na ně zakřičela“. „Důkazy ukazují, že byla milující a starostlivou matkou,“ napsal Bathurst.

Generální prokurátor Nového Jižního Walesu Michael Daley v pondělí novinářům řekl, že udělení milosti znamená pouze to, že si nemusí odpykat zbytek trestu, a že bude na odvolacím trestním soudu, aby její odsouzení zrušil. Podle něj je předčasné hovořit o odškodnění, protože by Folbiggová musela zahájit občanskoprávní řízení proti vládě Nového Jižního Walesu.

Tagy:
Austrálie CNN smrt věznice soud děti Nový Jižní Wales Michael Daley Kathleen Folbigg