Autistů v Česku dramaticky přibývá. Chybějí lékaři i odborná centra, zoufají si rodiče

Lidí s autismem v Česku přibývá, zdravotní systém však podle odborníků není na účinnou pomoc těmto lidem připraven.

Autistů v Česku přibývá. Podle nejnovějších dat ministerstva zdravotnictví každé 36. narozené dítě trpí nějakou formou této poruchy. Odborníci varují, že český zdravotnický systém není na opravdu účinnou pomoc pro lidi s autismem vůbec připravený. Kromě toho se rodiče zlobí, že v době, kdy je potřeba s dítětem začít pracovat, někteří marně obíhají specialisty a čekají na termín vyšetření, uvedla ve svém vysílání televize CNN Prima NEWS.

Paní Aneta má 3,5letého syna. Před dvěma lety lékaři tvrdili, že má autismus. Dosud však diagnózu oficiálně nikdo nepotvrdil.

Nejčastěji se autismus projevuje před třetím rokem věku dítěte. Že jde skutečně o tuto poruchu, se rodiče většinou dozvědí až o několik měsíců nebo let později. „Diagnostika poruch autistického spektra není záležitostí, která by se vyřešila jednorázovou návštěvou u praktického lékaře pro děti a dorost. Obnáší řadu vyšetření a konzultací s jednotlivými odborníky,“ uvedl pro CNN Prima NEWS resort zdravotnictví.

ČTĚTE TAKÉ: Účinný lék chybí, počet nemocných poroste. Alzheimerovou chorobou trpí až 200 tisíc Čechů

„U lékařů a všech organizací, které vám mají nějakým způsobem pomoct, je hrozný přetlak. Není místo a jsou tam strašně dlouhé čekací lhůty,“ svěřila se redakci paní Aneta. Kvůli určení diagnózy svého chlapce bezradně obíhala klinické psychology.

Všichni maminku odmítli

„Bylo jich asi třicet. U toho dvacátého už jsem začínala být trošku zoufalá, protože mě všichni odmítali buď z kapacitních důvodů, nebo kvůli tomu, že je syn ještě moc malý na to, aby mohli diagnózu určit,“ doplnila.

V Česku žije téměř devět tisíc autistů, z toho více než sedm tisíc jsou muži. Nejvyšší nárůst počtu pacientů se objevuje mezi 6. a 10. rokem života – téměř 3 500 tisíce. Nejvíce jich bydlí v Praze, konkrétně 978, v Brně a Ostravě. Odborníci se shodují, že pomoc není dostatečná a potvrzení diagnózy trvá dlouho.

„Síť pomoci v této oblasti je u nás hodně zanedbaná. Nejde o to, dávat diagnózy, ale hledat adekvátní přístupy k dětem,“ sdělil pro CNN Prima NEWS psycholog Václav Mertin. „Určit diagnózu trvá opravdu dlouho, a když se ji rodiče dozvědí, kolikrát ani nevědí kudy kam,“ doplnila zakladatelka nadačního fondu Auttalk Kateřina Sokolová.

Pokud máte podobné zkušenosti s dlouhým čekáním na vyšetření a případné potvrzení diagnózy – ozvěte se nám na zpravy@iprima.cz.

Tagy: