Každý rok se utopí kolem 200 Čechů. Jak se chovat na vodě a ochránit i děti?

Utopení - ilustrační foto

Jak se chovat na vodě

Každoročně se v domácích vodách nebo i na dovolené v zahraničí utopí kolem dvou set Čechů. A protože pro mnohé už koupací sezona začala a 1. června dokonce začíná i ta plavební, záchranáři a policisté i tento rok vybízejí k opatrnosti a vzájemnému respektu.

Stačí několik vteřin nepozornosti a pohoda u vody se mění v drama. Policie se proto prostřednictvím rodičů zaměřuje hlavně na děti, které patří mezi nejčastější oběti, protože přeceňují síly a podceňují rizika.

„Koupání v nebezpečných lokalitách, skákání do neznámé vody, ale třeba i chování na samotném plavidle, kdy se velmi často setkáváme s tím, že děti nemají záchranné vesty,“ vypočítal rizika první náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch.

I proto policie aktuálně spustila videokampaň, která má pomocí hry přimět plavce k bezpečnějšímu koupání. Když už musí dojít na záchranu, využívají policisté i moderní přístroje, včetně podvodního robota.

Kontroly na vodě jako na silnici

Protože v Česku každoročně přibývá držitelů lodních průkazů a zvyšuje se i počet plavidel, chtějí se policisté více než dřív zaměřit i na jejich kormidelníky. Kontroly na vodních plochách jsou velmi podobné těm na silnicích. Lodě plavební správy nebo policie zastaví plavidlo a jeho kormidelník musí předložit doklady.

„Nejčastějšími přestupky je nerespektování plavebního značení,“ informovala ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová. Za tento přestupek hrozí na místě pokuta až 5 000 korun a v přestupkovém řízení až 50 tisíc korun.

Příjemným překvapením ale prý je to, že kormidelníci před vyplutím podle kontrol nepijí alkohol. „V loňském roce jsme zjistili 14 takových přestupků v celé ČR, takže to není zásadní problém,“ doplnila Němcová.

Tagy: