Rozprskne se ve vzduchu a na zemi způsobí zkázu. Kazetová munice pomáhá Kyjevu postoupit

Ukrajinci při protiútoku nasadili kazetovou munici, která jim umožnila na některých úsecích fronty postoupit. Používání této účinné zbraně nadále provázejí velké kontroverze, protože je ve většině států zakázaná. Podle listu The New York Times se ale na ni ukrajinské síly možná stanou závislými, protože ostatní druhy munice jim docházejí.

Kazetová zbraň se ve vzduchu rozprskne na submunici a způsobí na zemi zkázu. Kazetový kontejner zpravidla obsahuje malé bomby, na zem ale mohou dopadat i střepiny nebo kovové špony. Nejkontroverznější munice tohoto typu obsahuje fosfor či napalm. Může být shazována z letadel nebo odpalována z děl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinský protiútok selhal, plán byl zlomit Rusy hned. Analýza popisuje chaos při postupu

Přes sto států včetně Česka podepsalo Úmluvu o zákazu kazetové munice. Použití v přímém konfliktu je pro ně zapovězené. Mocnosti jako USA, Rusko nebo Čína se ale podpisu zdržely, signatářem není ani Ukrajina.

Když Spojené státy v červenci poslaly Kyjevu účinnou kazetovou munici, rozpoutalo to velké kontroverze. I někteří spojenci USA měly podle listu The New York Times naznačit, že tímto rozhodnutím se překračuje červená linie.

Účinná, ale kontroverzní

Rusko i Ukrajina s největší pravděpodobností kazetovou munici používaly ve válce ještě před americkou zásilkou. Rozhodnutí Washingtonu ale znamenalo určité posvěcení myšlenky tuto kontroverzní zbraň masově používat.

USA mají ve skladech stovky tisíc kusů kazetové munice, není ale jasné, kolik z toho poslaly do Kyjeva. Ukrajina nasadila zbraň v letní protiofenzivě a díky ní se armádě podařilo na některých úsecích fronty postoupit.

Kazetová munice je účinná především tehdy, když se dopadá na otevřenou krajinu, kde se nachází rozprostřená pěchota a vojenská vozidla. Není naopak účinná při útoku na jeden konkrétní cíl a Ukrajincům ani Rusům příliš nepomůže při zákopové válce.

„Je nesmírně účinná. Když naši chlapi vidí, jak ji používáme proti nepříteli, zvedá se jim nálada,“ sdělil pro The New York Times ukrajinský voják Serhij.

Také americká strana potvrdila, že se zaslanou kazetovou municí nakládají Ukrajinci velmi efektivně. Vzhledem k tomu, že Kyjevu dochází klasická munice, stává se na kazetové závislou. USA mají brzy poslat další, což podle kritiků vytváří hodně kontroverzní kolotoč.

„Viděli jsme, že Ukrajina se snaží dokázat, že kazetová munice je vojensky užitečná,“ řekla Mary Warehamová, ředitelka oddělení pro zbraně organizace Human Rights Watch. „Ale ve finále jsou tyto zbraně zakázány kvůli škodám způsobeným vůči civilistům. A to jak při jejich použití, tak i desítky let poté,“ dodala.

Ukrajina odmítá, že by kazetovou munici ve válce využila v zabydlených oblastech, podezření ale existují.

Využívání kazetové munice velmi hlasitě kritizuje Rusko, které přitom podle Západu zbraň rovněž ve válce využívá. Moskva něco takového popírá, napsal web Human Rights Watch.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ruský pilot vrtulníku se vzdal na Ukrajině

Tagy: