Mořští ježci i sex. Prymula vyjmenoval, na co všechno si dát v Chorvatsku pozor

Roman Prymula

Na co si dát pozor v zahraničí

Pijte raději balenou vodu a mějte s sebou živočišné uhlí, radil epidemiolog Roman Prymula v ranním pořadu Nový den na CNN Prima NEWS dovolenkářům před cestou do zahraničí. Dále rozebral aktuální situaci v Chorvatsku a zmínil, jak se správně opalovat. Za nebezpečí označil i mořské ježky nebo sexuálně přenosné nemoci.

V nejoblíbenější destinaci Čechů – Chorvatsku – výrazné nebezpečí podle Prymuly nehrozí. „Nejčastěji riskujeme šlápnutí na mořského ježka, doporučujeme proto nějakou obuv, když člověk vstupuje do vody,“ uvedl. Kromě ojedinělého výskytu jedovatých pavouků však považuje za mnohem reálnější riziko sexuálně přenosné choroby.

ČTĚTE TAKÉ: Klíště jako manželka? Ta se vám nevyzvrací do rány, smál se Prymula a poradil, jak se chránit

Problémy však mohou nastat v souvislosti s veřejnými zdroji vody. Epidemiolog v pořadu Nový den připomněl, že v Evropě nám pití vody z vodovodní sítě nezpůsobí žádné střevní potíže. Po celém světě se však obecně doporučuje pít balenou vodu.

Upozornil také na dostatečný pitný režim v souvislosti s opalováním. „Měli bychom mít dostatek tekutin, abychom zabránili třeba šokovému stavu. Dále je třeba zvykat tělo na sluneční záření, intervaly opalování by měly být minutové a až poté je zvyšovat. Samozřejmě používat opalovací krémy s vysokým faktorem,“ doplnil.

Při cestách do Egypta či jiných států severní Afriky Prymula radí, abyste počítali i se střevními potížemi. „Lidé by se měli vyvarovat pití nebalené vody. S sebou by měli také vozit léky, které průjmy tlumí, například Endiaron. Ten však v lékárnách není. Doporučil bych klasické živočišné uhlí,“ vyjmenoval.

Potvrzení o očkování

Epidemiolog také v pořadu Nový den připomněl, že některé země vyžadují certifikát o očkování. Nejčastěji se jedná o prevenci proti žluté zimnici, kterou stačí absolvovat deset dní před začátkem cesty. Pokud se chystáte do exotičtějších destinací, obecně se doporučuje vakcína proti břišnímu tyfu.

Znepříjemnit dovolenou může také letní angína. „Na jedné straně je venku 30°, na druhé někteří lidé klimatizují na 18° ve vnitřních prostředích. Takové teplotní rozdíly jsou největší zhouba. Týkat se to může i situace, kdy vypijeme velké množství chlazených nápojů,“ shrnul Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS.

Epidemiolog hovořil také o dalších zdravotních rizicích, které hrozí při pobytu v zahraničí. Více se dozvíte ve videu výše.

Tagy: