Perla Českého ráje: Není největší ani nejstarší, Drábovnu si přesto zamilujete

Skalní město Drábovna

Skalní město Drábovna

Skály nejrůznějších tvarů i hluboké rokle a stopy po někdejším strážním hradu, to je skalní město Drábovna v Českém ráji. Lidé se tu podle archeologů pohybovali už před několika tisícovkami let, četné převisy a jeskyně sloužily jako příbytky lovců z doby kamenné. Říká se, že tu jeden čas přebýval i loupežník.

Nic není zadarmo. Až vystoupáte z údolí Jizery po strmé cestě na vrchol kopce, určitě si na tato slova vzpomenete. Ale litovat nebudete. „Řeka je tady zaříznutá asi 150 metrů oproti okolním kopcům, takže z jedné i druhé strany jsou skalní města“ říká zdejší průvodce Jan Mertlík.

Nahoře čeká Drábovna, která sice není rozlohou největším skalním městem, ale přesto patří k perlám Českého ráje. Proto se k němu ostatně dostanete po zdejší páteřní červené trase, které se také říká zlatá. „To je součást zlaté stezky Českým rájem, která prochází od Mladé Boleslavi přes všechny památky až zase do Jičína a Prachovských skal,“ upřesňuje průvodce.

Z tajuplného hradu zbyla téměř jen pověst

Na jednom ze skalních bloků stával kdysi ve středověku hrad. Kdo v něm žil a k čemu sloužil, to je dodnes trochu opředeno tajemstvím. „Nacházejí se tady z těch pozůstatků prakticky jen trámové kapsy. Víme, kde byly položené základy dřevěné konstrukce, a pak jsou tady menší místnosti, opravdu jen takové maličké vytesané přímo ve skále,“ provádí nás v pořadu Prima Česko Jan Mertlík.

K TÉMATU: Tajná zákoutí Českého ráje: Ve skalním městě Kalich se dříve ukrývali zdejší protestanti

Jak stavba na vrcholu vypadala, nikdo přesně netuší. Podle některých badatelů šlo o strážní hrádek střežící starou obchodní stezku, podle jiných to spíš bylo útočiště místních v době ohrožení.

„Nikam odsud není vidět, a to ani v momentě, kdy bychom vykáceli veškerý les. Spíš to vypadá na takové refugium, kam bylo možné se stáhnout, schovat, spíš než že by to byl nějaký strategický bod, který pomohl hlídat stezku vedoucí údolím. Často se stávalo, že v blízkosti lidských obydlí byly jakési úkryty ve skalách. V případě ohrožení se lidé sem stáhli, sebrali dobytek a utekli, protože dovnitř se útočníkovi nikdy moc nechtělo,“ vypráví průvodce.

V pověstech se vypráví o tom, že tu kdysi žili loupežníci. Ti prý – kromě toho, že kradli a loupili – jednou také unesli z blízké vesnice mladou dívku. Té se ale podle lidového vyprávění podařilo utéct a přivést vesničany až do loupežnické skrýše. Lapkové pak díky odvaze děvčete skončili na šibenici. Co je na tom pravdy, nikdo netuší. V každém případě, až budete chtít tohle loupežnické sídlo prozkoumat, buďte opatrní. Zdejší rokle jsou prý pořádně divoké. Říká se, že se tu můžete propadnout pěkně hluboko do děr zafoukaných listím.

Tagy:
hrad průvodce kopec Česko Český ráj skalní formace Jizera skalní město Drábovna Údolí Jizery