Kdo financuje nezávislou žurnalistiku? Nadační fond rozděluje miliony, dárce ale tají

Nadační fond nezávislé žurnalistiky rozdělil v loňském roce na různé mediální projekty přes sedm milionů korun. V tom letošním se částka blíží osmi milionům. Největší grant získala společnost FORUM 24, jejímž majitelem je známý novinář Pavel Šafr. Odkud Nadační fond získává peníze a jak je rozděluje, se však nedozvíme. „Je to zbytečné oslabení autority této instituce a její práce,“ myslí si politolog Jan Kubáček.

„V pondělí nám tiskárny pana Křetínského sdělily, že kvůli výpadkům v dodávkách nemají papír na tisk našeho předvolebního vydání. Nevytisknou nám 2 mil. výtisků speciálu, k čemuž se písemně zavázaly,“ napsal 16. září ne svůj twitterový účet Pavel Šafr, majitel společnosti FORUM 24, která začala v létě vydávat tištěný Týdeník Forum.

„Jdeme na trh velmi schválně před volbami. Netajíme se tím, že chceme přispět k pozitivní změně na naší politické scéně, třebaže se nechceme spojovat s konkrétními stranami nebo politiky,“ prohlásil Šafr začátkem května, když vznik týdeníku oznamoval. O bývalém šéfredaktoru týdeníku Reflex je známo, že dlouhodobě kritizuje vládní hnutí ANO, což je leckdy patrné z obsahu platforem, jež FORUM 24 provozuje.

Šafr, Evropské hodnoty či Echo24

Společnost FORUM 24 na svůj časopis o rozsahu 32 stran, který měl původně vycházet v nákladu od 62 do 84 tisíc výtisků, získala grant od Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky (NFNŽ) ve výši 2,5 milionu korun. Šafrovo vydavatelství se tak stalo rázem největším příjemcem peněz z tohoto fondu v letošním roce. Na dosud rozdělené částce v roce 2021, která zatím činí 7,8 milionu korun, se FORUM 24 podílí bezmála z jedné čtvrtiny. Loni přitom jeho podíl činil asi 12 procent a v pomyslném žebříčku podpořených subjektů obsadilo třetí místo.

Mezi další významné beneficienty finanční podpory patří například think-tank Evropské hodnoty, mediální platforma Echo24, Reportér Magazín, ale i portály Hlídací pes nebo Neovlivní. Nadační fond nezávislé žurnalistiky financuje zmíněné projekty prostřednictvím darů, které získává od donátorů. Přispívat lze pravidelně či jednorázově, a to v jakékoli částce.

Fond ve své výroční zprávě uvádí, že nepřijímá peníze od orgánů jakéhokoli státu či samosprávy a politicky exponovaných osob. „U darů převyšujících 50 000 Kč je výkonný ředitel Nadačního fondu povinen vypracovat analýzu vazeb potenciálního dárce na jiné subjekty včetně jeho účasti v orgánech jiných subjektů a v případě potenciálního rizika pro dobrou pověst Nadačního fondu předložit dar správní radě ke schválení,“ stojí dále v dokumentu.

Máme přísná pravidla

Jenže pokud vás zajímá, od koho naopak peníze přijímá, máte smůlu. „Jmenovitě naše dárce nezveřejnujeme. Nicméně Nadační fond nezávislé žurnalistiky má nastavená přísná pravidla pro přijímání darů,“ odpověděla CNN Prima NEWS výkonná ředitelka Fondu Kateřina Hrubešová na dotaz, kdo patří mezi deset největších donátorů NFNŽ. Hrubešová redakci odkázala na Směrnici o přijímání darů, kde jsou pro to stanovené podmínky.

Jenže ani sebepřísnější pravidla nemusí být dostatečnou zárukou transparentního financování médií, která se snaží vystupovat jako nezávislá. „Já tomu říkám promarněná příležitost. Je to zbytečné oslabení autority této instituce a její práce a je to rovněž zbytečné oslabení jejích kritických argumentů vůči majitelům médií, inzerci jednotlivých médií, redakční politice médií, případně etickým kodexům jednotlivých médií,“ řekl CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček.

Na Západě dárce zveřejňují

Podle něho jde o velice nestandardní skutečnost a nejen proto, že se nacházíme krátce před volbami do Poslanecké sněmovny. „Mně to vadí i v čase mezivolebním, protože politické strany dělají politiku průběžně. Stejně tak o nich po celou dobu píší média. Nejsem z toho tedy (z nejasného financování NFNŽ, pozn. red.) zamračenější než jindy, protože to není hodno instituce, která se jinak přihlašuje k západoevropským či euroatlantickým příkladům, kde podobné nadace fungují po desítky let nebo i staletí. Jsou ale charakteristické tím, že si jejich dárce najdete poměrně snadno, a ony si na tom dávají záležet,“ dodal Jan Kubáček. Podle něho jde o první věc, na kterou mohou kritici NFNŽ poukázat a „bude to oprávněné“.

Nadační fond nezávislé žurnalistiky vznikl v srpnu 2016, kdy ho založil tucet podnikatelů. Posláním fondu je „přispět k zajištění a šíření svobodných, názorově pluralitních a společensky důležitých informací, které ctí a obhajují základní hodnoty západního světa a principy liberální demokracie“. Fond dále usiluje o svobodnou diskusi o důležitých společenských, politických nebo ekonomických tématech a má rovněž ambici kultivovat veřejný prostor.

Pozn.: V původní verzi článku jsme uvedli podíly jednotlivých projektů na objemu rozdělených peněz v roce 2021, které vycházely z jiné metodiky výpočtu. Podpořený projekt společnosti FORUM 24 má však přesah do roku 2022, a tak jsme pro letošní rok vzali v potaz alikvótní část, která činí 1 666 667 korun.

Tagy:
peníze média podpora projekt novináři nadační fond ANO 2011 Jan Kubáček projekty granty Nadační fond nezávislé žurnalistiky Poslanecká sněmovna ČR Echo24 Pavel Šafr FORUM 24 a.s.