Kdo je nový britský premiér? Bohatý hinduista se slabostí pro Star Wars i Pobřežní hlídku

Rishi Sunak

Kdo je nový britský premiér?

Velká Británie má (opět) nového ministerského předsedu. Po krátké anabázi Liz Trussové, které zlomily vaz nepovedené plány na řešení ekonomických problémů země, se do Downing Street 10 stěhuje Rishi Sunak. Spojené království tak bude mít poprvé v historii premiéra, který má kořeny v Indii, někdejší britské kolonii. To je však jen jedna z mnoha zajímavostí Sunakova života.

Hinduisté po celém světě slaví. Nejen, že jim v pondělí začal svátek Diwali, který patří mezi nejvýznamnější slavnosti zmíněného náboženství, navíc Velkou Británii poprvé povede člověk právě tohoto vyznání. Právě v pondělí Sunaka zvolili konzervativci, v úterý ho pak jmenoval král Karel III.

Přestože Rishi Sunak před necelými dvěma měsíci prohrál klání o post šéfa britských konzervativců s Liz Trussovou, dlouho smutnit nemusel. Dnes už bývalá ministerská předsedkyně si pod sebou nebývale rychle podřízla větev nepopulárními nápady, jak zachránit britskou ekonomiku. Členové tradiční strany tak okamžitě po její rezignaci sáhli pro tzv. druhého na pásce. Sunak je ve svých 42 letech stále vnímán jako velký politický talent.

Vzhledem k tomu, že v kabinetu Borise Johnsona působil jako ministr financí a do politiky přišel právě z byznysového prostředí se navíc nabízí jako ideální člověk pro řešení ekonomické krize. Pojďme se na nového britského ministerského předsedu podívat blíže.

Jmění přes 20 miliard

Čerstvý předseda vlády ostrovního království se narodil v jihoanglickém přístavním městě Southampton roku 1980 Yashviru a Ushe Sunakovým, dvojici narozené v Africe (otec Yashvir v Keni, matka Usha v dnešní Tanzanii), ale s původem v Indii.

Nejstarší ze tří sourozenců během školních let podle svých slov čelil rasismu ze strany spolužáků. „Už tak to bylo složité, ale když jsem s sebou měl i svého mladšího bratra se sestrou, tak to bylo obzvlášť hrozivé. Chtěl jsem je před tím uchránit,“ nechal se před lety slyšet Sunak. Jinak se mu však dostalo skvělého vzdělání. Studoval na univerzitě v Oxfordu či v americkém Stanfordu.

Během studií si přivydělával jako číšník v jisté indické restauraci, po dokončení se naplno upnul na svět financí. Začal pracovat jako analytik proslulé banky Goldman Sachs, později se podílel na správě několika investičních fondů.

V roce 2009 si vzal za manželku Akshatu Murthyovou, což ho katapultovalo mezi nejbohatší občany Velké Británie. Murthyová je totiž dědičkou miliardáře N. R. Narayany Murthyho, zakladatele indické společnosti Infosys, která se zabývá informačními technologiemi. Deník Sunday Times dvojici díky jejich společnému jmění označil za 222. největší boháče ve Velké Británii. Odhadem disponují majetkem v hodnotě 730 milionů liber, což je dnes zhruba přes 20 miliard korun.

V soukromém životě možná trochu překvapí jeho oblíbený filmový a seriálový repertoár. Sám Sunak říká, že jeho vkus je „nejspíš trochu jiný než u jeho kolegů“. V dětství se sourozenci například hojně sledoval třeba ikonický americký seriál Pobřežní hlídka s Davidem Hasselhofem a Pamelou Andersonovou v hlavních rolích. Dnes se podle svých slov dívá třeba na romantický seriál Emily in Paris. Především pak miluje Star Wars, dokonce se v rozhovoru se školáky před lety nechal slyšet, že když vyrůstal, tak „chtěl být rytířem Jedi“.

Raketový politický vzestup

Rishi Sunak do nejvyšší politické funkce ve Spojeném království vstupuje jako dosud nejbohatší předseda vlády v historii země. Historických poprvé přitom má hned několik. Je prvním premiérem Velké Británie indického původu, stejně tak je prvním člověkem v této funkci, který se otevřeně hlásí k hinduismu. Když před lety skládal svůj poslanecký slib, neučinil tak na Bibli, nýbrž na posvátnou knihu hinduismu Bhagavadgíta.

Když je řeč o jeho působení v Dolní sněmovně britského parlamentu, za zmínku stojí, že v ní nepůsobí příliš dlouho. Zvolen byl teprve v roce 2015, politikem je tedy jen sedm let. Přesto jeho kariéra nabrala raketové tempo. V roce 2018 si ho Theresa Mayová vytáhla do svého širšího kabinetu, Boris Johnson ho pak v roce 2020 povýšil až do funkce ministra financí. Jednu z nejdůležitějších rolí v britské vládě si vysloužil i díky tomu, že byl od začátku podporovatelem brexitu, tedy odchodu Spojeného království z Evropské unie.

V červenci letošního roku to však byl právě Sunak, kdo zarazil poslední hřebíček do premiérské rakve Borise Johnsona. Ten se snažil ustát skandály okolo krytí sexuálního zneužívání ve straně či své účasti na party v době covidových restrikcí. I kvůli Sunakově rezignaci se však postupně Johnsonův kabinet rozpadl a rozčepýřený otec šesti dětí musel rezignovat.

Stejný hřích jako u Johnsona

Paradoxem je, že to, co vadilo u Johnsona, očividně tak nevadí u Sunaka. I on má totiž za sebou škraloup v podobě stranické party v době, kdy kvůli pandemii koronaviru Johnsonova vláda jakékoliv akce tohoto typu zakázala.

Je navíc otázkou, zda jeho vládnutí rovněž nebude jen krátkou epizodou v dějinách Velké Británie. Část konzervativců hovoří o tom, že je to právě Sunak, za kým se rozpolcená strana nyní může sjednotit. Ne všichni ale toto nadšení sdílí. „Máme parlamentní stranu, která je totálně rozložená a nedá se jí vládnout,“ řekl pro BBC poslanec Christopher Chope, který patřil mezi příznivce Borise Johnsona. Podle něj bude Sunak čelit dalším stranickým rebeliím a zabránit jim může pouze tak, že vyvolá předčasné volby, ve kterých by dokázal získat důvěru Britů.

Problém je, že po eskapádách Borise Johnsona a jepičím životě vlády Liz Trussové je podpora konzervativců u veřejnosti v troskách. Podle aktuálních průzkumů by nově Sunakovu partaj volilo jen lehce přes 20 procent voličů, kdežto opoziční labouristy více než 50 procent lidí. Nelze se tak divit tomu, že po předčasných volbách volá i jejich lídr sir Keir Starmer.

Tagy: