Kdo může za válku na Ukrajině? Slováci viní Západ s Kyjevem. Pevný názor mají i Češi

Proruský aktivista na slovenském Slavíně.

Slovensko: Od Fica k Ficovi?

Polsko, pobaltské státy a Česká republika patří mezi jasné podporovatele Ukrajiny, vyplývá z výsledků nejnovějšího průzkumu nevládní bezpečnostní organizace GLOBSEC. Šetření se zaměřilo na to, jak lidé východní a střední Evropy nahlíží na válku na Ukrajině. Na opačném konci žebříčku se nachází Slovensko. Pouze 40 procent tamních obyvatel má za to, že za válku může Rusko.

Přesně 34 procent oslovených Slováků tvrdí, že za válku na Ukrajině je zodpovědný „Západ, který vyprovokoval Rusko“ a 17 procent dotázaných svaluje vinu na Ukrajin kvůli „utlačování ruskojazyčné menšiny“. Zbytek respondentů neměl názor, uvádí GLOBSEC Trends 2023.

Takové názory jsou v jiných zemích, kde GLOBSEC provedl svůj výzkum, v menšině. Například v Česku viní Západ z konfliktu na Ukrajině 15 procent lidí a dalších osm procent Ukrajinu.

ČTĚTE TAKÉ: Impozantní panika. Rusové takovou nezažili od roku 1941, hodnotí expert obří dronový útok

V Polsku jsou tyto hodnoty na úrovni čtyř, respektive tří procent. Slovensku se v jeho názorech blíží pouze Bulharsko. Tam považuje Rusko za agresora 44 procent lidí, dalších 32 procent Bulharů viní z války Západ a 15 procent Ukrajinu.

V Maďarsku považuje Rusko za agresora plných 54 procent obyvatel. Z rozpoutání konfliktu viní Západ 19 procent lidí a podle 16 procent je viníkem Ukrajina.

Fico na proruské vlně

Náklonost Slováků k Rusku je výsledek práce politické scény z posledních let, komentoval situaci zakladatel GLOBSEC Róbert VASS v podcastu Ráno nahlas portálu Aktuality.sk. „Toto je  důsledek politických hádek a chaosu v zemi,“ řekl Vass.

Na proruskou notu najel podle odborníků zejména bývalý předseda vlády Robert Fico. Ten se svou stranou Směr-SD již od začátku války na Ukrajině hlásá, že Slovensko by nemělo Kyjevu pomáhat. Na jeho akcích se navíc velmi často objevují ruské státní vlajky, případně i vlajky Sovětského svazu.

Fico se kromě toho velmi často strefoval do ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, jehož označoval za „komedianta“ nebo „lháře“. Ukrajinský prezident podle Fica „poškozuje zájmy Slovenské republiky“.

Kritizuje Zelenského slova například o tom, že Slovensko a další státy EU mají odstoupit od ruské ropy a klást důraz na lidské hodnoty. „Jaké hodnoty? Že na straně ukrajinské armády bojují fašisti, kterým naše vláda posílá zbraně?“ vykřikoval před časem Fico s dovětkem, že Ukrajinci podle něj poslední roky na Donbasu „zabíjeli národnostní menšiny“.

Tvrdo odmietam vyhrážky ukrajinského prezidenta Zelenského, že Slovensku vypne plyn a ropu!

TVRDO ODMIETAM VYHRÁŽKY UKRAJINSKÉHO PREZIDENTA ZELENSKÉHO, ŽE SLOVENSKU VYPNE PLYN A ROPU! Jeho vyjadrenie o "strate trpezlivosti" s politikou EÚ na margo sankcií voči Ruskej Federácii pohŕdajú suverenitou a záujmami jednotlivých členských krajín EÚ a aj preto sa nezúčastním jeho zajtrajšieho prejavu v NR SR. Slovensko nesmie podporiť embargo voči ruskej rope a plynu, pretože by išlo o sebazničujúce rozhodnutie!

Posted by Robert Fico on Monday, May 9, 2022

Jak si vede Česko?

„Česko je jedna z nejvíce proukrajinských a prodemokratických zemí,“ uvádí analytici organizace GLOBSEC Trends 2023. Zmiňují také, že až 78 procent obyvatel Česka souhlasí s názorem, že členství v alianci snižuje riziko napadení a až 91 procent Čechů by podle organizace GLOBSEC souhlasilo s obranou některého ze sousedních států, pokud by byl napaden.

Ze zprávy vyplývá, že jsou Češi považováni za „nejméně ohrožené manipulací“. Většinově podle průzkumu podporují protiruské sankce, souhlasit s nimi má až 72 procent lidí. Celkem 80 procent Čechů souhlasí, že dodáváním zbraní země pomáhá Kyjevu v obraně, ačkoliv 38 procent dotázaných Čechů uvádí, že s dodávkami vojenského materiálu se ze země stává potenciálním cílem.

Až 92 procent Poláků by podle svých slov vyrazilo bránit své spojence v NATO, pokud by byli napadeni. Průzkum ale zjistil, že 52 procent Poláků se domnívá, že podpora Ukrajiny negativně dopadá na sociálně slabší občany. Mezi největší podporovatele NATO a EU patří Litevci. Tamní obyvatelé se obávají nejen Ruska, ale 51 procent Litevců považuje Čínu za velké bezpečnostní riziko.

Tagy: