Kdo ve světě šíří ruské dezinformace? Na černé listině jsou Fico i novinář z Prahy

Slovenský expremiér Robert Fico

Kdo podporuje ruskou propagandu?

Ukrajina zveřejnila seznam osob, které podle ní šíří v zahraničí ruskou propagandu a dezinformace. Na černé listině se mimo jiné objevil i bývalý předseda slovenské vlády Robert Fico. Ten v posledních měsících pravidelně odmítá dodávky zbraní na Ukrajinu a kritizuje zejména ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ocitli se na ní také představitelé francouzské krajní pravice Marine Le Penová a Éric Zemmour, někteří významní politici USA a obsahuje i českou stopu.

Fica a další označil za šiřitele proruské propagandy ukrajinský vládní úřad pro boj s dezinformacemi. Jmenoval desítky politiků, analytiků, spisovatelů či novinářů z celého světa.

Bývalý slovenský předseda vlády od zahájení ruské invaze často hovoří o tom, že kyjevská vláda je pod kontrolou Američanů a odsuzuje dodávky zbraní ze zemí Evropské unie na Ukrajinu. Kromě toho se před časem pustil do prezidenta Volodymyra Zelenského, jehož označil za „komedianta“, který „lže na denní bázi“.

Před časem navíc Fico prohlásil, že za ukrajinskou armádu bojují „fašisté“, a že vojáci věrní Kyjevu na Donbase „zabíjeli národnostní menšiny“. Vadí mu také plánované odstřižení Slovenska od ruské ropy. „Kvůli komu mají lidé platit dvě a půl nebo tři eura za benzín a naftu? Kvůli Zelenskému? Kvůli Ukrajině? Co my s tím máme, proboha? To je válka mezi Spojenými státy a Ruskou federací,“ prohlašoval před několika týdny před novináři.

Zařazení na ukrajinskou černou listinu Fico komentoval slovy, že „na rozdíl od slovenské vlády má jiný názor na válku na Ukrajině“. „Přesněji řečeno, každý, kdo má jiný názor než ukrajinský prezident, je zločinec. Taková je liberální demokracie i na Slovensku. Když máte jiný názor, nejdřív se vás snaží umlčet mediálně a kompromitovat. A když to nefunguje, tak vás zavřou,“ řekl.

Le Penová, Zemmour i pražský novinář

Na listině ukrajinského úřadu se nacházejí i další významní politici, například nedávní prezidentští kandidáti z Francie Marine Le Penová a Éric Zemmour. Oba představitelé krajní pravice ze země galského kohouta v minulosti veřejně vychvalovali ruskou hlavu státu.

Před nedávnými francouzskými volbami měla Le Penová dokonce v plánu využít ve své kampani letáky, na kterých byla vyfocená právě po jednání s Putinem. Po zahájení ruské ofenzivy na Ukrajině si ale zřejmě uvědomila, že spojení s Putinem jí může spíše ublížit. Celý náklad letáků nakonec nechala stáhnout, oficiálně kvůli „chybě tisku“.

Černá listina má i svoji českou stopu. Mezi jmenovanými údajnými šiřiteli ruské propagandy je americký novinář Bradley Blankenship. U něho úřad kromě americké uvádí i českou státní vlajku. Blankenship, který údajně sídlí v Praze, působí podle dostupných informací jako korespondent několika zejména čínských zpravodajských webů.

Na listině jsou i známý finančník a internetová legenda

Na ukrajinském seznamu se objevili i poměrně významní američtí politici, například republikánský senátor Rand Paul a demokratická kongresmanka Tulsi Gabbardová. Paul, který se v roce 2016 pokoušel získat republikánskou nominaci pro prezidentské volby, reagoval tvrzením, že „k Ukrajině má sympatie, ale jeho loajalita náleží USA“. „Má přísaha k postu mě zavazuje bránit USA, to znamená bránit naši zemi i před potenciálním masivním dluhem bez ohledu na důvody,“ dodal později.

Ukrajincům leží v žaludku fakt, že Paul na květnovém hlasování pozdržel odhlasování americké pomoci Ukrajině v hodnotě 40 miliard dolarů. Podle něj však „nelze zachránit Ukrajinu potopením americké ekonomiky“.

Mezi známými jmény na seznamu jsou také americký finančník Jeffrey Sachs či německý internetový podnikatel a zakladatel služby pro sdílení souborů Megaupload Kim Dotcom.

Propaganda na obou stranách

Propaganda je nedílnou součástí současné války na Ukrajině. Do té ruské jsou ve velkém zapojena média věrná Vladimiru Putinovi. Ve vysílání televizí pravidelně vystupují dezinformátoři šířící různé lži o Ukrajině či západních mocnostech, přičemž moderátoři je mnohdy ještě podpoří vlastními, neméně kontroverzními komentáři.

Propagandu však zjevně využívají i Ukrajinci. Důkazem budiž příběh o „Duchovi Kyjeva“. Mělo jít o ukrajinské stíhací eso sestřelující jedno ruské letadlo za druhým. Po několika měsících války Rusové přišli s tvrzením, že tohoto pilota sestřelili, na což Ukrajinci reagovali slovy, že „Duch Kyjeva“ vlastně nikdy neexistoval.

Tagy:
válka Vladimir Putin propaganda Ukrajina dezinformace Robert Fico USA Rusko Éric Zemmour Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj lži Moskevský Kreml Marine Le Pen Tulsi Gabbardová Rand Paul