Kdo ovládne Maďarsko? Pod Orbánem se třese židle, čelí sjednocené opozici

V neděli proběhnou v Maďarsku parlamentní volby. Hegemon posledních let, premiér Viktor Orbán, čelí po dlouhé době hrozbě, že u moci skončí. Postaví se totiž sjednocené opozici, která má jediný cíl – dostat jej od moci. Spolupráci kvůli tomuto cíli navázali i natolik nepravděpodobní spojenci, jako jsou nacionalistický Jobbik a liberální či zelené strany. O samotném Orbánovi je v posledních týdnech slyšet snad jen kvůli jeho odmítavému názoru na jakékoli zapojení Maďarska do války na Ukrajině.

Již tuto neděli maďarští voliči určí, kdo převezme vládu v zemi. Nepřetržitě od roku 2010 je u moci premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz. Ta je mírným favoritem i tentokrát, v posledních průzkumech nepatrně vede nad svým největším konkurentem – Společně pro Maďarsko.

Orbán si je své aktuální převahy, aspoň podle průzkumů, vědom. Možná i proto se aktuálně nesnaží příliš zapojovat do války na Ukrajině. „Maďarsko se nechce zapojit do této války, proto nespustí transporty zbraní přes své území a nepošle na Ukrajinu zbraně. Pomůže však lidem utíkajícím před válkou a poskytne jim humanitární pomoc,“ oznámil jeho kabinet v uplynulých dnech.

Sám Orbán kvůli své liknavosti čelí kritice ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten ho vyzývá, aby konečně odsoudil ruskou agresi. „Viktore, víš, co se děje v Mariupolu? Jestli můžeš, jdi na nábřeží k Dunaji a podívej se na ty boty. I v dnešním světě znovu nastalo masové zabíjení. A dnes to dělá Rusko,“ vzkázal ukrajinský prezident Orbánovi. Zelenskyj tím odkázal na památník zvaný Boty na břehu Dunaje, který připomíná kruté vraždění především židovských obětí fašistickou maďarskou Stranou Šípových křížů během druhé světové války.

Orbán Zelenského slova nenechal bez odezvy. „Jsem právník. Pracuji se znalostmi, které jsem nasbíral ve světě práva. Někdo, kdo je herec, pracuje se znalostmi, které získal jako herec. Nevidím na tom nic zvláštního,“ reagoval maďarský prezident. Média ale hned vzápětí začala upozorňovat na to, že právnické vzdělání má i Zelenskyj. Herectví se začal živit až po studiích na univerzitě.

Paralela s českými volbami

Na druhé straně proti Orbánovi stojí zmiňované uskupení Společně pro Maďarsko. Jedná se o skupinu opozičních stran, které se navzdory rozdílným názorům rozhodly spojit, aby porazily Orbánův Fidesz. Jasně se tak nabízí paralela s českými volbami, kdy koalice Spolu, kterou tvořily ODS, KDU-ČSL a TOP 09, v říjnových volbách těsně porazila hnutí ANO tehdejšího premiéra Andreje Babiše. Spolu pak postavilo vládu s další protibabišovskou koalicí – koalicí Pirátů a Starostů.

Maďarská předvolební koalice je ale přesto jiná. Obsahuje totiž hned šest relevantních stran a to napříč politickým spektrem. Jsou v ní nacionalistický Jobbik, Maďarská socialistická strana, liberální partaje Demokratická koalice a Hnutí Momentum, strany se zelenou tematikou Dialog pro Maďarsko a Zelení, i další menší strany tento koaliční kolos podporují.

V primárkách na lídra uskupení zvítězilo velmi nečekané a donedávna v Maďarsku neznámé jméno – Péter Márki-Zay. Ten je od roku 2018 nezávislým starostou města Hódmezővásárhely, jinou politickou zkušenost ale nemá. Oproti velezkušenému Orbánovi, který byl premiérem navíc ještě v letech 1998 až 2002, tak působí jako naprostý benjamínek.

Jak do voleb promluví Ukrajina?

Do maďarských voleb aktuálně promlouvá i válka na Ukrajině. Kromě Zelenského výtek vůči Orbánovi se v posledních dnes totiž objevila zpráva investigativního webu Direkt36, že ruští hackeři už před lety pronikli do interního počítačového systému maďarského ministerstva zahraničí. A přístup do něj měli celou řadu měsíců. Opozice navíc Orbánův kabinet viní z toho, že o hackerech Ruska věděl, ale nic s tím neudělal. Vláda tato obvinění popírá a označuje je za „lživou kampaň“.

Aby toho nebylo málo, ministr zahraničí Péter Szijjártó se opřel do Zelenského, že se podle něj snaží ovlivnit volby. „Probíhá koordinace mezi maďarskou levicí a zástupci ukrajinské vlády,“ prohlásil Szijjártó, aniž by své tvrzení podložil důkazy.

Pozice Orbána vůči Rusku je taková, že s ním měl doposud poměrně dobré vztahy. Z Ruska Maďarsko odebírá ropu a plyn, přičemž bojuje i za lepší cenu, kterou by nyní mohlo od východní země dostat. Orbán navíc odmítl další zpřísnění protiruských sankcí, které by se dotkly dodávky energií. „Takové sankce by nám ublížily více než Rusku,“ míní Orbán.

Těsný závod až do konce?

Poslední průzkumy dávají větší šance na triumf Orbánově straně Fidesz. Průzkum agentury Závecz současnému premiérovi predikuje výsledek 41 % hlasů voličů. Náskok je to však velmi těsný, protože pro Sjednocenou opozici pod vedením Márkiho-Zaye by hlasovalo až 39 % Maďarů. Závecz navíc předpovídá, že v neděli bude velmi vysoká účast, až 80 % voličů.

Podobně vychází i průzkum agentury Republikon. Ten, stejně jako Závecz, však dodává, že velké množství voličů, konkrétně až 16 %, stále není rozhodnuto, komu dá svůj hlas.

Tagy:
válka průzkum zbraně Viktor Orbán Maďarsko volby vláda Rusko Péter Márki-Zay Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Fidesz - Maďarská občanská unie ruská invaze na Ukrajinu Hnutí za lepší Maďarsko