Když banka supluje stát. V Praze nabídne byty zdravotním sestrám za zvýhodněný nájem

Města řeší, jak sehnat zdravotníky, učitele nebo policisty. Kvůli drahému bydlení se je úřadům nedaří lákat z jiných regionů a provoz některých institucí je tak ohrožen. Iniciativu začínají přebírat soukromé subjekty. Po vzoru zahraničních projektů staví byty, které chtějí pronajímat levněji, než je na trhu obvyklé.

Pavlína nastoupila jako všeobecná sestra do nemocnice v Motole. České Budějovice vyměnila za Prahu. Bydlení ale sháněla velmi těžko. „Když sloužíte tři, čtyři dvanáctky po sobě, tak není šance odjet, musela jsem být tady,“ vysvětlovala redakci CNN Prima NEWS. Nemocnice jí nabídla ubytovnu, než si našla vlastní byt.

„Máte kuchyňku, vlastní sociální zařízení, všechno své,“ konstatovala Pavlína. Právě kvůli nedostatku bytů se ale nemocnici sehnat zdravotní sestry spíše nedaří. A chybí jich opravdu hodně. „V této chvíli to je, tuším, asi 200, ale situace graduje – starší odcházejí do důchodu a bohužel se změnou vzdělání na povinné vysokoškolské mladých moc nepřibývá,“ přiznal ředitel Fakultní nemocnice Motol Miroslav Ludvík.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Skvělá koupě, nebo past? Odborníci varují před lákavými nabídkami panelových bytů

Nemocnice už však brzy bude moci využít přes 200 bytů, které nabídne právě sestrám, a to za nájem o zhruba dvacet procent nižší, než je na trhu obvyklé. Celkem 250 bytů se staví na pražském Proseku. Stavbu zajišťuje a financuje největší banka v zemi, která vlastní pozemek a bude vlastnit i byty, které chce za zvýhodněné nájemné pronajímat.

První projekt v ČR

„Nájemné bude začínat za 1+kk už od 10 tisíc korun měsíčně,“ líčil ředitel společnosti Dostupné bydlení České spořitelny Marek Blaha. U bytu o velikosti 45 metrů čtverečních v lokalitě pražský Prosek by mohlo jít o měsíční úsporu přes tři tisíce korun. Jde o vůbec první takový projekt u nás, podobné jsou například v Rakousku. Byty využije i radnice Prahy 9.

„Učitelé, lékaři, zdravotníci – to jsou velice důležité profese a vy je nemáte do Prahy jak dostat. Když si srovnáte, že Praha je o zhruba dvacet až třicet procent v nájmu dražší než Brno, a ti lidé mají tabulkové platy, tak se jim vůbec nevyplatí jít do Prahy,“ vysvětloval starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS)

Někteří ekonomové tvrdí, že ušlý zisk ze sníženého nájmu si banka bude chtít vynahradit jinde, třeba na poplatcích, a nakonec to zaplatí všichni klienti. „Je to teorie, která kolem toho zaznívá. Ekonomická politika nestátních institucí je plně v režii společností nebo jejich matek, v tomto případě Erste. Investice do nájemního bydlení není ztrátovým podnikem, vidím tam jistou míru společenské odpovědnost,“ konstatoval ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Sama banka tvrdí, že neprodělá a snížený příjem bere jako náklady na sociální odpovědnost, ke které se zavázala. A nutí ji k tomu i Evropská unie. „Cítíme tam společenskou odpovědnost, jsme největší poskytovatel hypoték,“ doplnil Blaha. První nájemníci se do bytů mají nastěhovat v roce 2025, už teď ale banka jedná s nemocnicí v Motole o tom, jaké vybavení či dispozice by byty měly mít.

Tagy: