Kellin o proměně Putina: V Praze mi naslouchal, teď se chová jako totální psychopat

Alexej Kelin

360° (506)

Ruský prezident Vladimir Putin už není tentýž člověk, jakým byl před lety. Už ani nepředstírá nějaký zájem o komunikaci a chová se jako totální psychopat. Takto o ruské hlavě státu hovoří historik a bývalý člen rady vlády pro národnostní menšiny Alexej Kelin, který se s Putinem několikrát setkal. V pořadu CNN Prima NEWS 360° mimo jiné zmínil, že ruský prezident má plno podporovatelů i v České republice. Akorát jsou nyní zalezlí a bojí se „ceknout“.

„Určitě to není tentýž Putin. Možná, kdyby se udělala analýza DNA, tak by možná byl, ale jako osobnost je to někdo úplně jiný,“ hodnotí současného Putina Alexej Kelin. Ten se s ruským prezidentem několikrát setkal a podle jeho slov se pokaždé choval jinak.

Při prvním setkání v Praze v roce 2006 byl podle něj ještě ochotný naslouchat a dalo se s ním bavit. Poté se s ním setkal o čtyři roky později v ruské Soči. Tam se podle něj choval jako ruský car Alexandr III. „Mělo to být v dresscode a on tam přišel podle svého idolu o 3 hodiny později v rozhalence,“ zmínil Kelin s tím, že se Putin již navíc choval povýšeně.

Dnešní Putin je v porovnání s těmito dvěma „verzemi“ podle historikova mínění ještě dál. „Přestal předstírat a chová se jako totální psychopat a diktátor,“ říká Kelin. Ruskou hlavu státu navíc označuje za někoho, kdo si „léčí komplexy z mládí“ a je agresivní.

V Rusku se zároveň blíží svátek Dne vítězství, kdy se připomíná konec 2. světové války v Evropě. Celý svět čeká, co během oslav na Rudém náměstí v Moskvě i kvůli aktuálně probíhající invazi na Ukrajinu, Putin prohlásí. „Očekávám, že bude mluvit tak, jak poslední dobou mluví. Pseudovlastenecké lži bez zábran,“ poznamenal ve vysílání CNN Prima NEWS Kelin.

Kelin: 80 % Rusů jen přežívá, zbytek nevěří ve změnu

Historik v pořadu 360° kromě toho poznamenal, že současná ruská propaganda vychází ze zcela zkreslených faktů. Putin a prokremelská média podle něj do svých občanů hustí výroky typu, že Rusko chce každý napadnout kvůli území a zdrojům, nebo že se Rusko pouze brání proti prohnilému západu.

V Rusku má Putin ovšem stále velkou podporu, nebo se to tak aspoň zdá. Kelin zmínil, že je to mimo jiné dáno i tím, že v ruské společnosti prostě jsou lidé, kteří pouze přežívají. „Těch je asi 80 %,“ zmiňuje historik. Inteligentnější a aktivnější část ruské populace má podle něj ten problém, že už většinou nemají naději. „Oni ti lidé, kteří by to mohli zpochybňovat, nevěří tomu, že je možné něco změnit,“ popsal historik.

Podporovatele má však Putin i v zahraničí. Kelin zmiňuje, že velké množství jich je i v Česku. „To procento je menší, ale i u nás jsou takoví lidé,“ říká historik. „Ti lidé, kteří si doteď nejsou jisti a jsou proputinovští, například u nás, teď zalezli a čekají, jak to dopadne. Jsou potichu a bojí se ceknout. Ale je jich tady poměrně velké množství,“ dodal v pořadu 360° historik.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Den vítězství Česko Praha Rusko psychopatie Prezident Ruska ruská invaze na Ukrajinu Alexej Kelin Alexandr III. Alexandrovič