Kilo brambor za 30 korun? Zemědělce drtí zdražování, kvůli válce chybí pracovníci

Brambory - ilustrační foto

Kilo brambor za 30 korun. Podle některých pěstitelů se možná ještě letos takové ceně nevyhneme. Na vině jsou drahé náklady a také nedostatek pracovníků, kteří zůstali bojovat na Ukrajině.

Jiří Marek pěstuje brambory nedaleko Žamberka. Letos se rozhodl osázet o 20 procent více plochy. Podle něj bude větší poptávka kvůli výpadku ukrajinské produkce. „Ukrajina je třetím největším vývozcem brambor na světě, z toho důvodu očekáváme snížení prodejů brambor z Ukrajiny,“ uvedl Jiří Marek z firmy Bramborář.cz.

Jenže právě kvůli válce mu chybí pracovní síla. „Nebyli nám do práce puštěni čtyři Ukrajinci, protože jsou ve věku mezi 18. a 60. rokem,“ doplnil pěstitel.

Se stejným problémem se ale potýkají i další farmáři. „Pracovali na kvalifikovaných pozicích několik let, obsluha sázecích strojů je strašně důležitá – založit ten porost správně,“ doplnil Tomáš Bohuslav, který zastupuje farmu ze Zálezlic na Mělnicku.

Neřeší přitom jen nedostatek personálu, ale také vysoké ceny hnojiv, která se zvýšila až pětinásobně. „Ještě je ta dostupnost velmi limitovaná, takže u hnojiv, což je taková výživa pro naše rostliny, zažíváme nárůst největší,“ doplnil Tomáš Bohuslav z farmy Hanka Mochov.

Kilo za 30 korun?

Cenu ovlivňují také dražší paliva, stroje anebo obaly. To vše může podle pěstitelů vést k tomu, že už letos budou brambory dražší než v roce 2019, kdy se kilo kupovalo skoro za 30 korun, což byla historicky nejvyšší cena. „Je možné, že brzy budeme na ceně, kterou jsme zažili na jaře 2019. Nedovedu si představit, kam až všechno muže zajít,“ řekl farmář ze Zálezlic.

Podle Českého bramborářského svazu osázeli letos zemědělci o něco méně polí. Prý tak budeme ještě více závislí na dovozu dražších brambor ze zahraničí. „Až se u nás ve větší míře přestanou pěstovat brambory, bude jejich cena dovozová, tudíž o hodně větší než teď,“ prohlásil poradce Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan.

„Ještě krátce po 2. světové válce jsme produkovali šest milionů tun brambor a teď se naše produkce pohybuje hluboko pod jedním milionem tun,“ zhodnotil ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček.

Cenu na českých pultech také ovlivní, jak úspěšná bude sklizeň. Zásadní pro dobrý výnos je, aby dostatečně pršelo v červnu a červenci.

Tagy:
válka potraviny cena brambory Ukrajina zdražování Zálezlice Žamberk Druhá světová válka okres Mělník brambor Jiří Marek Hanka Mochov