Klaus nezvládl odcházení z politiky, říká Pečinka. Zhodnotil i možnou koalici ODS s ANO

Komentátor Bohumil Pečinka byl hostem na CNN Prima NEWS

Pečinka: Klaus své odcházení absolutně nezvládl. Je to smutný konec

Od revoluce je aktivním pozorovatelem a komentátorem politického dění. Bohumil Pečinka ve svých článcích zaznamenával veškeré zásadní momenty moderní historie. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS přiznává, že býval sympatizantem Václava Klause, to se ale postupem času změnilo. „Odcházení z politiky absolutně nezvládl a nedokázal si dát mantinely. Je to stále takový politik na zapřenou. Smutný konec,“ myslí si novinář, který po 25 letech odchází z redakce časopisu Reflex.

V rámci interview pro CNN Prima NEWS okomentoval Bohumil Pečinka hned několik témat. Jedním z nich byly změny u bývalého ministra financí, premiéra a později i prezidenta Václava Klause.

ČTĚTE TAKÉ: O přijetí eura má být referendum, říká Klaus. Vyzýváme Pavla a vládu, aby svých aktivit zanechali

„Já jsem uznával jeho roli v devadesátých a dalších letech. Myslím si, že v prvním volebním období to byl výborný prezident. V druhém volebním období si to už vůbec nemyslím, to nebylo moc vydařené. No a na vše, co bylo po odchodu z prezidentské funkce, jen nevěřícně hledím,“ říká známý komentátor a spoluautor podcastu Kecy & Politika. „Je mu třiaosmdesát a i když je ohromně vnímavý, každý den čte, jezdí na lyžích… Tím je vzorem pro každého seniora a pro nás všechny. Tak myslím, že to, co Václav Havel nazval ‚Odcházením‘ – odcházení z politiky, tak to absolutně nezvládl a nedokázal si dát mantinely, bariéry. Je stále takový politik na zapřenou. Smutný konec,“ míní Pečinka.

A co podle něj stojí za čím dál častější Klausovou negativní kritikou Západu?

„On se tolik nešetrně a nevybíravě navážel do evropských elit a politiků, že oni se k němu obrátili zády. Včetně Ameriky. Byl vyhozen z Cato Institutu (Americký libertariánský think tank se sídlem ve Washingtonu, D.C., pozn. red.), o který se vždycky opíral. Ale náruč mu otevřeli ti na Východě,“ upozornil komentátor.

Exprezident Klaus je také častým kritikem současné ODS, tedy strany, kterou založil. K občanské demokracii je nicméně kritický i Pečinka, hlavně kvůli tomu, že nedokázala jít s dobou.

„Ta strana trestuhodně zanedbala jednu věc – průměrný věk mužů je tam 51 let, žen 57 let, což leccos naznačuje, vzhledem k tomu, jak málo se angažují v politických stranách mladí. Ona nezvládla, někdy od roku 2010 nejpozději, otevření se nové generaci. To nezvládly všechny strany, ale u ní je to trestuhodné v tom, že názorově by k ní mohla část mladých inklinovat. A k tomu uzavření se mladým… Každý rok je sto tisíc mladých voličů, kterým je 18 a víc, spočítejte si to za deset let. Takže ta strana ohromně zestárla, stala se stranou vyššího středního věku. To je první věc,“ upozorňuje komentátor. „Druhá věc je, že se profesně hodně změnila. Stala se z toho strana učitelů a starostů. Ta strana by potřebovala větší rozkročení, otevření, ale ne rozmělnění. Ale jak generačně, tak nasát nová témata. Je tam spousta skupin jako Česko.plus nebo eStát – think tanky, které pracují na novém programu. A myslím, že po těchto volbách tam dojde k velké generační výměně,“ predikuje.

Často se spekuluje o tom, že po příštích parlamentních volbách by vládní koalici mohlo uzavřít hnutí ANO právě s ODS. To by však podle Pečinky v praxi znamenalo likvidaci ODS.

„ANO a ODS, kdyby po příštích volbách udělaly koalici, tak je to výborný job pro těch pět ministrů, kteří dostanou ta ministerstva, a tu stranu (ODS) to zabije. Takže musí zvážit, jestli nirvána pro pět lidí stojí za destrukci strany, která je tu od revoluce,“ upozorňuje komentátor. Podle Pečinky by zkrátka došlo na „příběh ČSSD 2“.

„Sbohem, poslední by zhasl a já bych o tom mohl napsat knížku,“ dodává s pousmáním.

Tagy: