Klausův vzkaz ústavním soudcům: Nezodpovědný politický aktivismus uprostřed krize

Václav Klaus

Nečekané změny volebního systému

Rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení některých pasáží volebního zákona považuje bývalý český prezident Václav Klaus za počin, který rozvrací politickou situaci v zemi. Klaus také připomíná, že to je právě současný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, kdo je spoluautorem paragrafů, které „dnes označuje za protiústavní“. V podobném duchu se do nejvyšší soudní instance v zemi pustil také premiér Andrej Babiš.

Ústavní soud podle Václava Klause provedl podstatný zásah do volebního zákona a do české politiky. A to „zcela nečekaně, při absenci jakékoli vážné veřejné diskuse na toto téma a po letech vlastní nečinnosti“, kdy prý využil tři roky starou ústavní stížnost skupiny senátorů. „Bez ohledu na již vypsaný termín parlamentních voleb a běžící volební kampaň,“ píše se ve stanovisku Institutu Václava Klause, které má redakce CNN Prima NEWS k dispozici.

Podle Klause a spol. je dosavadní volební systém používán od roku 2002 a na jeho základě se parlamentní volby konaly už pětkrát. Jeho používání je prý politickou tradicí a Ústavní soud jej dosud nikdy neshledal v rozporu s ústavou.

Soud znefunkčnil volební systém

Exprezident je rovněž přesvědčen, že rozhodnutí Ústavního soudu má účelový charakter a zásadně ovlivňuje přípravu a průběh nadcházejících voleb. Navíc má podle Klause nestejné dopady na jednotlivé volební subjekty. „Ústavním soudem vynucená změna v každém případě přinese slabší vlády, chaotičtější koalice a roztříštěnější politickou scénu,“ domnívá se Václav Klaus.

Bývalý prezident a premiér rovněž poukázal na to, že nynější předseda soudu Pavel Rychetský byl v době přijímání doposud platného volebního zákona dlouhou dobu místopředsedou vlády, ministrem spravedlnosti a předsedou legislativní rady vlády. „Byl tudíž spoluautorem oněch paragrafů, které dnes sám označuje jako protiústavní,“ píše Klaus. To podle něj přidává na nevěrohodnosti rozhodnutí.

Klaus také označil nález za nezodpovědný politický aktivismus, Ústavní soud podle něj neplní funkci stabilizátora systému a ochránce ústavnosti. „Proměnil se v destabilizátora, který krátce před volbami znefunkčnil volební systém, aniž by existovalo připravené řešení,“ dodal Klaus a jeho spolupracovníci.

Zlobí se i Babiš

Podobně ostře se do Ústavního soudu pustil také předseda vlády Andrej Babiš. „Ústavní soud ztratil všechny zábrany a aktivně se, stejně jako v roce 2009, snaží ovlivnit politickou situaci v naší zemi, což mu absolutně nepřísluší. Ukazuje se, že tuto republiku neřídí volení politici, ale soudci,“ prohlásil v reakci na tiskové konferenci.

Babiš prý nevěřil, že je v Česku možné „zneužít právní systém takovým způsobem, který bortí ústavní systém naší země“. Nechápe prý, že rozhodnutí ústavních soudců přišlo až nyní, kdy začala volební kampaň a do voleb zbývá osm měsíců.

Rozhodnutí Ústavního soudu při současném rozložení politických sil může poškodit právě hnutí ANO. Dosavadní systém podle soudu diskriminoval malé strany.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský ale rozhodnutí na středeční tiskové konferenci zdůvodňoval tím, že soud má za cíl zajistit rovné volební právo. „Kombinace D'Hondtova volebního dělitele s nestejně velkými kraji skutečně výrazným způsobem zasahuje do rovnosti volebních hlasů, a proto se (soud) rozhodl zrušit volební dělitel. Zrušili jsme i načítací klauzuli pro koalice,“ prohlásil ve středu dopoledne Rychetský.

Tagy: