KLDR slavila: Ať žije Kim a rok 2021! Navzdory pandemii, popravám i hladu

Na mnoha místech světa měli lidé na silvestra nakázáno zůstat doma, v KLDR se však příchod roku 2021 slavil s velkou pompou. Značná část Kimovy říše sice hladoví, popravuje se za absurdní přečiny, brutální lágr hrozí nejen za projevení odlišného názoru, ale i za porušení karantény. Přesto režim předstírá, že země vzkvétá. A že se jí pandemie netýká. Nový letopočet tak Severokorejci vítali na zaplněném náměstí, burácel k tomu okázalý ohňostroj.

Tisíce lidí v rouškách ukazují na tmavou oblohu, po níž za třaskavých výbuchů tančí pestrobarevné šmouhy a čáry. Na jevišti se natřásají zpívající slečny v kožiších a beranicích, za chvíli je střídají bubenice v tradičních úborech. Davy se pohupují do rytmu. Mrazivý večer ozařují čtyři neonová čísla 2021, nad nimiž k nebi stoupá obří státní vlajka s rudou hvězdou.

KLDR se rozhodla oslavit silvestr v působivém stylu, Pchjongjang se v noci na pátek proměnil v dějiště obrovského karnevalu. Navzdory koronaviru. Navzdory chudobě, hladu a strachu, které teď sužují izolovanou říši Kim Čong-una.

Podle novináře Colina Zwirka ze stránek NK News, které se děním v jednom z posledních komunistických režimů na světě dlouhodobě zabývají, však šlo pouze o jedno velké divadlo.

„Určitě to přitom nebylo tak bombastické jako v předchozích letech,“ tvrdí Zwirko.

Kim vytrvale ubezpečuje, že v KLDR se zatím nevyskytl ani jeden případ covidu. Přesto zemi kvůli pandemii zatížil mnoha přísnými opatřeními. Už dávno neprodyšně uzavřel hranice, také zcela utlumil obchod s Čínou a Ruskem, čímž zásadně přispěl k bídě a hladovění obyvatel.

Neprodyšně se též uzavřelo několik severokorejských měst. Protože se diktátorův strach podle jihokorejské tajné služby blíží až k paranoie, zakázal i rybaření a produkci soli. Důvod? Mořská voda podle něj může být kontaminována virem.

A tím to zdaleka nekončí. Naposledy za hranice proniklo svědectví o tom, že Severokorejcům porušujícím karanténu hrozí umístění do lágru v provincii Severní Hwanghe, kde panují velmi brutální podmínky.

Za takových okolností začal v hlavním městě státem podporovaný mejdan, který měl dát světu i vlastním občanům najevo, že není tak zle. Lidé si parádu fotili na mobily, vzduchem poletovaly rozpustilé balonky, gigantické nafukovací sněhuláky zdobily nápisy „Ať žije generál Kim Čong-Un“ a „Svou vlast miluji nade vše na světě“.

Návštěvníci na přeplněné pchjongjangské náměstí sice přišli v rouškách, rozhodně ale ani náhodou nedodržovali rozestupy doporučované pro snížení rizika nákazy. Kimův režim tak jen napodobil svérázný přístup k velké říjnové armádní přehlídce, při níž tisíce vojáků pochodovaly ulicemi bez zakrytých úst a nosu.

Další obří akce se přitom koná už v příštích dnech – do Pchjongjangu se k zasedání vládnoucí Strany práce sjíždějí delegáti z celé země.

Tagy: