Klimatizace na 27 a topení na 19? ČR by měla jít jinou cestou než Španělsko, radí experti

Žena mrznoucí u topení

Španělsko ukazuje Evropě cestu, jak se vyrovnat s energetickou krizí. Ve veřejných budovách se zde nesmí topit na více než 19 stupňů a klimatizace může být nastavená pouze na 27 stupňů. Země přitom není na ruském plynu natolik závislá jako jiné evropské země. Zatímco tuzemští politici chválí solidární přístup španělského království, odborníci radí, aby se Česká republika ve své energetické politice vydala spíše trochu jiným směrem.

Španělsko má totiž podle expertů své důvody, proč k omezování přistupuje. „Na první pohled mohou opatření ve Španělsku působit tvrdě, socialisticky až hloupě. Situace Španělska je ale jiná. Ze zemního plynu se ve Španělsku vyrobí 61 terawatthodin z celkových 245, což je okolo 25 procent veškeré energie. Je to tedy mnohem více než v ČR (jen okolo 8 %) a také výrazně více než v Německu (11 %). Proto se Španělsko snaží šetřit elektřinou, kde může, protože tím šetří i zemní plyn,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Michal Macenauer, ředitel strategie poradenské firmy EGÚ Brno.

Česko by podle něj mělo uvažovat spíše o návratu uhelných elektráren. „V ČR by takový způsob šetření neměl velký význam. Ten bude mít spíše návrat uhelné výroby a jiné výroby elektřiny tak, aby byla co nejvíce nahrazena výroba ze zemního plynu, kde je to jen možné. Velkých úspor bude dosaženo už jen vysokou cenou,“ myslí si Macenauer. „Pro dosažení smysluplných úspor bude v ČR vhodné uspořádat informační kampaň na začátku topné sezóny. Vzhledem k mentalitě Česka a středopravicové vládě bude nejlepší volbou promyšlená kampaň k dobrovolnému snížení spotřeby,“ doplnil.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy je nejlepší cestou přirozené omezování spotřeby přímo uživateli. „Doporučuji to nechat na lidech samotných. Letos z důvodu dražších energií sami od sebe spotřebu omezují. Tedy samotný růst cen je nutí šetřit. To je právě smysl nepokřiveného cenového mechanismu. Pokud je něco drahé, prostě s tím musím o to více šetřit, abych tolik neutratil,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

„V prvním pololetí české domácnosti omezovaly spotřebu plynu o 15 až 20 procent, aniž by je k tomu kdokoli nutil regulacemi. Reagovaly na růst cen. To je správné. Vláda nemá lidi pořád vodit za ručičku. Má hlavně vytvářet podmínky pro to, aby bylo energií dost a nemusely být tak drahé. V tomto česká vláda mohla udělat více,“ doplnil.

Inspirujme se Španělskem, velí politici

Naopak někteří politici by volili právě španělskou cestu regulací. Mezi ně patří například europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) „Klimatizace na 27, topení na 19, do práce bez kravat, častěji home office. I Španělsko, které je energeticky s EU málo propojeno, šetří. Ušetří tím lidé, firmy i ekonomika. Co tak se konečně inspirovat?“ ptá se europoslanec na Twitteru.

Přístup Španělska se líbí také ministrovi průmyslu. „Španělsko ukazuje, že myslí solidaritu se zbytkem EU vážně. Podniká významné kroky směrem k úsporám energií – přesně tak, jak jsme se minulý týden dohodli na Evropské radě ministrů pro energetiku. Díky,“ napsal na Twitteru Jozef Síkela.

Jeho náměstek René Neděla nedávno na tiskové konferenci naznačil, jak by mohlo Česko šetřit. „Česká domácnost vytápí přibližně o čtyři stupně víc, než je průměr EU. Kdybychom se dostali na spotřebu EU, je to přesně ta spotřeba, kterou potřebujeme,“ sdělil.

Náměstek pak hovořil také o konkrétních možnostech, kde mohou lidé ušetřit: „Když odejdete z domova, také nenecháváte svítit v pokoji, stejně tak si můžete snížit teplotu.“ Následně upozornil, že oproti loňskému roku je možné sledovat snížení spotřeby již nyní. „Pokud bude zachována solidarita, a zároveň se zaměříme i na úspory, není potřeba přistupovat k nějakému zásadnímu omezení průmyslu,“ doplnil Neděla.

Tagy: