Kohajda: I ve školství lze najít zbytné výdaje. O zvyšování daní „bohatým“ firmám se nejedná

Poslanec Michael Kohajda (KDU-ČSL)

360° 8.9.2023

Do školství vkládáme značné prostředky. V resortu je třeba hledat položky, které nejsou vynakládány efektivně, tam je potřeba hledat úspory. Tak se k rozpočtu ministerstva školství vyjádřil poslanec Michael Kohajda (KDU-ČSL) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Potřeba je podle jeho slov šetřit na každém ministerstvu. O návrhu ministra školství Mikuláše Beka (STAN), aby se výdaje ve školství pokryly pomocí zvýšení daní firmám s vyššími zisky, se mezi vládními stranami diskuse nevedla, řekl Kohajda .

Do školství jde podle Kohajdy až osmina státních financí v podobě neinvestičních dotací. „To vypovídá o tom, že se jedná o prioritu vlády. I tak je ovšem potřeba hledat položky, s nimiž se nenakládá zcela efektivně,“ řekl. Podle poslance není možné tvrdit, že se všechny prostředky využívají efektivně.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: STAN navrhuje další zvyšování daní. Chce více sáhnout na firmy s velkými zisky

„Především chceme, aby se v souvislosti s šetřením výdajů státu zhodnotila efektivnost vynakládání všech prostředků a aby se následně našly úspory v oblastech, které budou nedostačující,“ představil záměry vlády. Současně zdůraznil, že vláda respektuje skutečnost, že by učitelé měli dostávat za svou práci 130 procent průměrné mzdy. Podle něj je tento údaj „nezpochybnitelný“.

Upozornil, že škrtání platů v této sféře není řešením. Na toto tvrzení však reagoval poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher. „Příslib, který dala tato vláda, že platy učitelů budou na tomto nadprůměrném čísle, už letos kvůli inflaci klesl na 120 procent. V příštím toce to bude 118 procent,“ je přesvědčen.

O návrzích Beka se v rámci koalice nejednalo

Návrhy ministra Beka ohledně zvyšování daní firmám s vyššími zisky jsou podle poslance Kohajdy neopodstatnitelné, protože o nich se svými koaličními partnery nejdříve nejednal. „Nechápu, proč pan Bek hovoří o nové dani, když něco takového neměl projednáno. Pokud zástupci STAN chtěli nadhodit takový návrh, měli jej vznést v rámci jednání o podobě úsporného balíčku a projednal by se, stejně jako tomu bylo u jiných věcí,“ divil se Kohajda.

Vláda zavedla plošný systém škrtů, aby se zajistilo, že každý resort vykáže na své straně nějaké úspory, připomíná lidovec. „Chápu, že pan ministr Bek reaguje na rozpočtovou situaci ve svém resortu a tvrdí, že nemůže šetřit, a současně potřebuje vyšší příjmy. O řešení prostřednictvím vyšších výnosů z daní jsme ale dopředu nijak nedebatovali. Ač jsme měli v souvislosti s tím speciální skupinu a dostatek času, nic takového na schůzích nepadlo,“ tvrdí.

Ministr školství pro CNN Prima NEWS uvedl, že by bylo možné pokrýt výdaje v tomto odvětví pomocí navýšení daňových příjmů státu. „Za STAN tvrdíme, že máme-li důležité věci pokrýt všechny, musíme hledat dodatečné příjmy v rozpočtu. Teoreticky by mohlo jít o sektorovou daň. Rovněž by šlo rozšířit windfall daň, která je nyní funkční,“ řekl.

Tagy: