Koho by Češi uvítali za svého souseda? Některé národnostní komunity si značně polepšily

Bytový dům

Průzkum STEM o soužití s dalšími národnostmi

Zatímco Slováka nebo Angličana by většina Čechů za souseda přijala, problém by mohl nastat u Rusů či Arabů. Vyplývá to z dat exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS.

Mít za souseda cizince? Pro některé Čechy je to naprosto přijatelná a normální věc, jak vyplývá z exkluzivního průzkumu. Na vrcholu oblíbenosti jsou Slováci či Angličané. Zástupce této národnosti by za vedlejšími dveřmi bez problémů přijalo okolo 81 procent Čechů. Jen o něco hůř jsou na tom Američané a Francouzi.

K TÉMATU: Česká tradice ruční výroby skla se dostala na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO

„Obecně máme rádi lidi z blízkého okruhu, v jejichž případě jsme přesvědčeni, že jim rozumíme a sdílíme s nimi stejnou kulturu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS sociolog a ředitel STEM Martin Buchtík.

Největším skokanem žebříčku jsou zástupci vietnamské komunity. Zatímco před dvaceti lety byli přijatelní jen pro čtvrtinu české veřejnosti, v současnosti je to už přes 70 procent. Naopak za převážně nepříjemné sousedy by Češi považovali Romy, Syřany, Súdánce, Araby nebo Afghánce. Přijatelnost Číňanů průběžně mezi dekádami roste a nyní je historicky nejvyšší, tedy nadpoloviční.

Na nejnižších příčkách se drží Arabové, jakkoliv se na vrcholu migrační krize pohybovala hladina přijatelnosti ještě níže než v současnosti. A stejně tomu je i v případě Afghánců. „Lidi s muslimským vyznáním tolik nepřijímáme, protože se jedná o představitele jiné kultury, jimž nerozumíme. A máme pocit, často oprávněný, že bychom je nedokázali začlenit do společnosti,“ ozřejmil Buchtík.

Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva jsme dlouhodobě ochotni pomáhat uprchlíkům v nouzi. Na druhou stranu máme z některých cizinců opravdové obavy. „Můžeme vnímat určité obavy na straně některých skupin naší společnosti, a to kvůli jinakosti jako takové. Stále nejspíše sdílíme i určité stereotypní představy o tom, kdo by pro nás mohl představovat riziko či ohrožení,“ sdělila pro CNN Prima NEWS zmocněnkyně vlády ČR pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

A jak si v žebříčku stojí Rusové? Jejich přijatelnost jako sousedů podle STEM postupně rostla, ale s napadením Ukrajiny klesla zpátky k hodnotám okolo 36 procent.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Má tradice Mikuláše svůj význam? Psychologové varují před vážnými dopady na ratolesti

Tagy:
Romové průzkum Súdán STEM Češi lidská práva Slováci komunita sociolog soused národnost Martin Buchtík Arabové Rusové Číňané ruská invaze na Ukrajinu Afghánci Angličan Klára Šimáčková Laurenčíková