Kolář: Co pouští Putin do světa, je obludné. Lže Rusům a na Ukrajině předvádí svinstvo

Ondřej Kolář

PARTIE: Válka na Ukrajině (305)

Co pouští ruský prezident Vladimir Putin do světa, je obludné, upozornil ve speciální sobotní Partii poslanec TOP 09 Ondřej Kolář. Podle něj Putin lže Rusům a na Ukrajině předvádí „svinstvo“. Poslanec tak reagoval na video, podle kterého se šéf Kremlu měl v sobotu setkat se stevardkami z největší ruské letecké společnosti Aeroflot, kterou tvrdě postihly západní sankce. S nimi měl sedět poměrně blízko u jednoho stolu.

„Je to obludné, co Putin předvádí. Pro Rusy hraje divadlo, zatímco na Ukrajině umírají lidé, ruská armáda je bombarduje. To je naprosté svinstvo,“ komentoval video v Partii Ondřej Kolář.

Spekuluje se ale o tom, zda je video pravdivé. Někteří lidé říkají, že se Putin s ženami ani nesetkal a že to je součástí propagandy. Podle opozičního poslance Jaroslava Bžocha (ANO) by i přesto bylo vyznění videa absurdní.

„Zve si světové politiky i své generály, se kterými sedí deset metrů od sebe. A pak si pozve letušky Aeroflotu, když firma ani nelítá, a sedí s nimi u jednoho stolu. I kdyby video bylo naklíčované, tak nechápu, kam mělo směřovat,“ kroutil hlavou ve vysílání CNN Prima NEWS Bžoch.

Ruské aerolinky Aeroflot od 8. března zruší všechny lety do zahraničí kromě Běloruska. Kvůli sankcím, které na Rusko uvalily západní země v souvislosti s jeho útokem na Ukrajinu, podle ruských úřadů hrozí zabavování letadel v cizích zemích. Společnost dříve oznámila zrušení všech spojů se zeměmi Evropské unie. Vnitrostátní lety zůstanou v provozu.

Na schůzce měl Putin podle agentur říct, že bylo správné neomezovat invazi na Ukrajinu jen na Donbas. Podle ruské hlavy státu je skoro všechna ukrajinská vojenská infrastruktura zničená. K rozhodnutí o invazi Putina prý přivedly snahy Kyjeva získat jaderný status.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina politika TOP 09 Ondřej Kolář Evropská unie Partie Terezie Tománkové ANO 2011 Jaroslav Bžoch Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml Aeroflot