Kolář drží na Hradě větší moc, než míval Nejedlý. Probíhají tam čistky, tvrdí politolog

Petr Kolář

360° 12.9.2023

Moc pana Koláře je mnohem větší, než bývala pana Nejedlého, zhodnotil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš a dodal, že to, co se teď odehrává kolem Kanceláře prezidenta republiky, opravdu silně připomíná čistky a zdaleka nepřipomíná vzorový úřad.

V poslední době odchází velké množství nejbližších spolupracovníků prezidenta Petra Pavla z funkce. Ať už se jedná o šéfku kabinetu Lindu Jozwiak Kopeckou, či šéfporadce prezidenta Tomáše Richtera. „Zdá se, že ta parta, která přišla až po složení slibu prezidenta, si vytvořila svůj mančaft a upozadila ty, kteří s Petrem Pavlem prošli tím dobrým i zlým,“ uvedl politolog.

ČTĚTE TAKÉ: Náhrada za Fremra? Pavel chce na ústavního soudce Simona, ten vyučoval i čínské techniky

Podle Valeše je možné, že se jedná o souboj dvou lidí, kteří stáli za jeho kandidaturou. „Petr Pavel při veškeré úctě nebyl ten, který přišel na to, že by se mohl stát prezidentem. Tam bylo několik lidí, velmi vlivných lidí z byznysu, z diplomacie, kteří vlastně vybrali kandidáta, který by podle jejich názoru měl projít,“ sdělil Valeš a zmínil Tomáše Richtera, který má odejít z pozice šéfporadce a bývalého diplomata a současného lobbistu Petra Koláře.

„Já si osobně myslím, aniž bych nějak podceňoval paní Vohralíkovou, že ta je spíš jenom nástrojem tohoto mocenského boje, a to hlavní mocenské plutí se odehrává právě mezi těmito dvěma muži, kteří Petra Pavla vlastně zrodili,“ podělil se o svou teorii politolog.

Právě Kolář má podle Valeše mnohem větší moc, než míval za prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý. „Byl to on, kdo si vybral paní Vohralíkovou. Paní kancléřka nemá úplně čistý stůl. I její bývalí zaměstnanci v Senátu se proti ní bouřili kvůli údajnému bossingu, kvůli šikaně podřízených. Údajně tam ale byla taky netransparentní výběrová řízení, která měla přihrávat peníze ze Senátu spřáteleným firmám. Čili už to, že takovýhle člověk s tímhle renomé měl přijít na Pražský hrad, který po nechvalně známém období pana Mynáře naopak potřeboval někoho s čistým štítem,“ připomněl nechvalné kauzy politolog a zapochyboval nad tím, do jaké míry sám prezident do těchto změn zasahuje.

„Od prezidenta se očekávalo, že po té bouřlivé éře Miloše Zemana nastoupí konsenzuální hlava státu, a to se netýká jenom osoby prezidenta, ale právě i jeho okolí,“ upozornil s tím, že místo toho, aby se tým prezidenta zaměřil na plnění úkolů, které souvisí s výkonem prezidentských pravomocí, tak jsme svědky něčeho, co opravdu silně připomíná „čistky“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Komentátoři: Situace na Hradě je nepřehledná, čistky po nástupu Vohralíkové přišly rychle

Tagy:
Miloš Zeman Vratislav Mynář Martin Nejedlý Petr Pavel Petr Kolář Pražský hrad Kancelář prezidenta republiky Lukáš Valeš prezident České republiky čistky Jana Vohralíková Markéta Řeháková