Pavel není typický generál a Kolář je pro něj komplikací, říká Pečinka. V čem už trumfl Klause?

Prezident Petr Pavel by měl podle komentátorů určit Petru Koláři mantinely.

Pečinka: Klaus své odcházení absolutně nezvládl. Je to smutný konec

Politickým tématům se věnuje jako novinář přes třicet let. Osobně zažil všechny české prezidenty. A v čem je podle komentátora Bohumila Pečinky jako hlava státu Petr Pavel výrazně jiný než jeho předchůdci? „On si přečetl ústavu a nechce překračovat svůj mandát. Navzdory tomu, že na rozdíl od těch předchozích má mandát nejsilnější,“ říká Pečinka. Upozorňuje také na fakt, že se současný prezident těší popularitě, jakou nezažil ani Václav Klaus v době své největší éry.

Jako spoluautor podcastu Kecy & Politika měl Bohumil Pečinka možnost poznat zblízka prezidenta Petra Pavla. A jaký podle něj v reálu bývalý generál je?

ČTĚTE TAKÉ: Pavel hledá nové způsoby pomoci Ukrajině. Ve hře je i přítomnost spojenců v zemi

„Zblízka je to ten typ člověka, jakého by chtěl mít každý Čech za přítele na páteční večer, kdy se něco udí nebo se opékají špekáčky, pije pivo a kecá se. Má silné charisma. Když jsme byli na festivalu Colours of Ostrava, kde nás organizátoři požádali, jestli bychom nevystoupili i s ním a nezahrnuli ho do jednoho pořadu, tak jsme to udělali a zažili tam něco, co jsme do té doby neznali,“ upozorňuje zkušený komentátor.

„Já jsem třeba absolvoval nejslavnější mítinky Václava Klause v roce 1992 na hokejovém stadionu Slavie. Byl tehdy na úplném vrcholu. Vím, co tam dělali lidé, jak se k němu chovali. Ale to, co jsme zažili v Gongu v Dolních Vítkovicích, v rámci Colours of Ostrava…,“ vzpomíná Pečinka. „Prvních deset patnáct dvacet třicet řad tam stálo, křičelo, ječelo jak ve filmu Perný den o kapele Beatles. Mnoho lidí na něj reagovalo jako na dalšího člena skupiny Beatles. Včetně holčiček a maminek, které nás nenechaly ani domluvit. Takové on má charisma.“

Na Hradě podle komentátora časopisu Echo usedla mimořádně populární osobnost.

„Druhá věc, kterou u něj hodnotím dobře… Roky jsem nekritizoval Václava Havla, Václava Klause a Miloše Zemana, že překračují prezidentské pravomoci, že jsou často na hraně ústavy, Miloš Zeman často za ní, abych dnes nemohl ocenit člověka, který chce být ústavní prezident. On si ústavu přečetl a nechce překračovat svůj mandát,“ upozorňuje novinář v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. „Navzdory tomu, že na rozdíl od těch předchozích má mandát nejsilnější, daný přímou volbou a dramatickým vítězstvím, jakým porazil o milion hlasů Andreje Babiše. To hodnotím opravdu kladně.“

Vsadit na vlastní slova

Pečinka ale upozorňuje i na to, v čem podle něj hlava státu chybuje.

„Oproti tomu způsob skládání kanceláře prezidenta republiky je hodně trapný. Spíše to ukazuje na Pavlovy schopnosti a neschopnosti rozhodovat,“ zamýšlí se komentátor. „On tedy není typický generál. Myslím, že si tuto profesi vybral kvůli svému otci, nebo chtěl být od rodiny, jak říká, že se rodiče rozváděli. Nevím. Ale fakt není voják. Myšlením, mentalitou…“

Další mínusové body vnímá respektovaný komentátor ve veřejných vystoupeních prezidenta, co se týká samotného obsahu.

„Nemá až tak přímou srozumitelnou linii v některých projevech. A když se projevy netýkají bezpečnostní a vojenské oblasti, ale jiných věcí, tak mám pocit, že se na tom podílí příliš lidí a je to takový slepenec,“ říká Pečinka. „Doporučil bych mu, aby si projevy dělal víc sám. Všichni víme, jaké on je profese, že není literát, jako byli ti předchozí pánové, kteří měli literární ambice a schopnosti. A i když bude mít třeba horší projevy, avšak bude je psát sám, udělá lépe. Z něj totiž není cítit, co politicky preferuje, co sleduje. My novináři už často hodnotíme jeho projevy s tím, kdo mu tam zase co dal a z jakých kruhů to vyšlo, a to není dobré.“

Kolář na Hradě? Škodí to oběma

Při povolebním rozhovoru Pečinka a jeho podcastový kolega Petros Michopulos varovali nově zvoleného prezidenta před „vlivem Hradu“. S tím, že většinou těm, kdo na Pražském hradě usedli, stoupla brzy moc do hlavy. To se ale prý Pavlovi nestalo. Jeho okolí však ano. „Stalo se to dvěma třetinám lidí v kanceláři prezidenta republiky,“ komentuje Pečinka s pousmáním.

Problém také vnímá v postavě „přítele po boku“ Petra Koláře. Zkušený diplomat, který Pavlovi pomáhal během kampaně, je dál jeho rádcem, a v tom je podle Pečinky problém.

„Petr Pavel si tím ohromně zkomplikoval situaci. Když už na něj měl Petr Kolář takový vliv, jaký mají běžně na americké prezidenty jejich poradci… Nicméně ty si pak prezident vezme do Bílého domu, dá jim nějakou funkci a novináři se jich pak můžou na cokoliv ptát. A mají také bezpečnostní prověrku. Jejich jednání je potom transparentní,“ zdůrazňuje komentátor. „Tady je absurdní situace. Kolář měl dělat samozřejmě kancléře. Asi by nemohl být šéfem zahraničního odboru, protože už má nějaké zkušenosti a něco za sebou. Mohl však dělat kancléře a vše by bylo v pořádku. My bychom mu kladli otázky, byl by pod drobnohledem, bez střetu zájmů. Takhle je ta situace nešťastná a myslím, že to škodí oběma, nejenom prezidentovi,“ dodává Pečinka.

Tagy: