Kolář: SPD jela jako namazaný stroj na peníze, teď přitvrzuje. Jelínek popsal Okamurovu výhodu

Tomio Okamura a Radim Fiala (oba SPD)

Kolář SPD jela jako namazaný stroj na peníze, teď přitvrzuje

SPD panikaří kvůli padajícím preferencím, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor MF DNES Petr Kolář s tím, že strana ustrnula. Dosud podle něj působila jako „promazaný stroj na peníze“, kterému však roste konkurence v podobě menších stran, takže musí ve své propagaci přitvrdit. Politolog Lukáš Jelínek popsal věc, která předsedovi Tomiu Okamurovi hraje do karet.

Kolář zdůraznil, že výsledky krajských voleb jsou vždy specifické. „Jejich součástí je velké množství úhlů pohledu, podle nichž se dá říct, zda šlo o úspěch, nebo fiasko. Finální čísla je možné za 10 minut zanalyzovat oběma způsoby,“ poznamenal v pořadu Zprávy Plus s tím, že výklad stejných výsledků může být diametrálně odlišný.

K TÉMATU: Vzácná shoda Davida a Farského. Síkela nebude v Bruselu hájit zájmy Česka

Podle Jelínka může vést neúspěch u tohoto druhu voleb k rozmíškám uvnitř koalic. „Krajské základny se mohou v případě vládních stran naštvat na kabinet Petra Fialy (ODS), pokud nebudou výsledky dobré,“ zmínil.

„Jestliže Spolu nezaznamená zářný úspěch, který je velmi málo pravděpodobný, budou krajské volby počátkem dezintegrace koalice, což se projeví nejspíše až po sněmovních volbách,“ prohlásil.

Řeč byla i o SPD. Její předseda Okamura v pořadu Partie hájil kritizovanou kampaň s pokuřujícími romskými dětmi. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) však oponoval s tím, že hesla připomínají politiku italských fašistů.

Opoziční strana je podle Koláře v panice kvůli klesajícím preferencím. „Svým způsobem ustrnuli. Když jsem objížděl akce mimoparlamentních stran s příklonem k extrémní pravici, účastníci tvrdili, že Okamura je v zákonodárném orgánu již dlouho a nic nedělá,“ podotkl komentátor.

SPD podle něj funguje jako „promazaný stroj na peníze“. „Dostávají příspěvky za mandáty a další prostředky. Jenže teď se okolo strany vyrojila menší uskupení, která jí ubírají hlasy. To vedlo k přitvrzení v kampani,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle Jelínka má však Okamura jednu výhodu. „Stihl ukotvit SPD na úrovni regionů, což mu hraje do karet. Zapůsobit v řadě krajů není žádná legrace. K některým výrokům a gestům na hraně si třeba Motoristé s Přísahou netroufnou,“ popsal politolog.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vláda se neodtrhla od babišovského utrácení, míní Korecký. Proč nechce TOP 09 dráždit ODS?

Tagy:
politika opozice Tomio Okamura krajské volby Petr Kolář Lukáš Jelínek volební kampaň Svoboda a přímá demokracie Zprávy plus Motoristé sobě