Kolik lidí je ve vaší obci naočkováno a kolik nakažených? Odpoví mobilní aplikace

Zajímá vás, kolik lidí ve vaší obci nebo ve vašem obvodu je naočkovaných proti koronaviru? Jste zvědaví, zda je mezi nimi aktuálně někdo nakažený nebo jak moc je v současnosti vaše obec promořena? Data Ústavu zdravotnických informací a statistiky lze najít v aplikaci Mobilní Rozhlas.

Aplikace Mobilní Rozhlas umožňuje relativně přehledně a detailně pozorovat vývoj kolem koronaviru v místě vašeho bydliště. Podle autora projektu Ondřeje Švrčka využívá anonymizovaná data, která sbírá Ústav zdravotnických informací (ÚZIS) a která tým lidí zabývající se umělou inteligencí každé ráno aktualizuje.

„Každý den procházejí data strojovou úpravou a generuje se zhruba 6 400 sad podle toho, kolik je v Česku samospráv. Algoritmy jsou celkem netriviální a jsou do nich zapojeny všechny obce v ČR,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Švrček.

Denně se tedy můžete podívat na to, jak se epidemie právě ve vaší obci nebo správním obvodu vyvíjí. Dozvíte se například, kolik lidí již bylo očkováno první dávkou, kolik druhou, počet nových případů, jejich množství za posledních 14 dnů i celkové pořadí vaší obce s ohledem na počet aktivních případů nákazy.

Data jsou anonymizovaná

Zatímco data o pořadí pocházejí z konkrétních obcí, údaje o očkování se zveřejňují za celý správní obvod (obce s rozšířenou působností) a jsou tak pro všechny obce v daném obvodu totožná. „Je to schválně po velký oblastech. Na začátku se ÚZIS zřejmě bál, aby se samosprávy navzájem nelynčovaly,“ dodal Švrček.

„Poskytujeme na obce s rozšířenou působností. Je to proto, že některé obce mají málo obyvatel. A když to zkombinujete s nějakým jednoduchým filtrem, jako je třeba pohlaví nebo věková skupina, byla byste schopná ukázat na konkrétního člověka, což samozřejmě udělat nemůžeme,“ vysvětlil CNN Prima NEWS garant ÚZIS pro otevřená data Martin Komenda.

Data jsou podle Komendy plně anonymizovaná. To se ovšem netýká těch, která proudí například na vládu nebo do krajů či na Ústřední krizový štáb. „Pro krizový management jako vládu atd. poskytujeme i reporty po obcích. Pokud je tato strana bude dále distribuovat, tak s tím nic neuděláme, ale primárně se jako ÚZIS těchto úniků chceme vyvarovat, a proto vždy pracujeme s kanálem veřejných anonymizovaných open dat,“ zdůraznil Komenda.

Informace z obce do mobilu

Aplikace se ale nezaměřuje pouze na informace o koronaviru. Hlavním smyslem je podle Švrčka rychle a levně informovat občany o tom, co se v jejich bezprostředním okolí děje. Každá obec se skrze aplikaci může do zveřejňování informací zapojit.

„Dělali jsme průzkumy třeba na třech tisících lidech a jen osm procent z nich uvedlo, že chodí na obecní stránky víckrát než jednou do rok. Samosprávy za ně utrácejí miliony korun a nikdo se neptá, zda je to efektivní. Poté přišla myšlenka dát moderní technologie a možnosti samosprávám. Pomáhá to například, co se týká havárií vody, varování před náledím, placení popelnic, čištění ulic atp. Samospráva je okamžitě schopná odeslat informace občanům,“ dodal Švrček.

Pro veřejnost je aplikace zdarma, poplatek platí pouze obce, které se do systému zapojí a chtějí skrze ni posílat aktuální informace.

Tagy: