Kolik lidí se dá naočkovat z jedné ampule vakcíny? Babiš se s odborníky neshodne

Ampule vakcíny

Ředitel jihlavské nemocnice na téma dávek v jedné ampuli

Kolik dávek vakcíny je možné dostat z jedné ampulky? Pět, či šest? Zatímco premiér Andrej Babiš jakožto národní koordinátor pro očkování vydal nemocnicím pokyn, aby z jedné ampule očkovaly šest lidí, někteří představitelé nemocnic tvrdí, že někdy to možné není. Například ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev uvedl, že se jim už ze tří ampulí premiérem požadovaných šest dávek dostat nepodařilo.

„První várku máme doočkovanou, tedy něco přes tři sta zdravotníků, ale byly tři ampulky, ze kterých se šestá dávka nepodařila nabrat ani zkušeným sestrám, které očkují a mají s tím velkou praxi. Je potřeba si uvědomit, že i výrobce říká, že tam může být až šest dávek, ale garantuje pět dávek. Evropská léková agentura také potvrzuje pět dávek a stejně i SÚKL,“ opravil Babiše Velev v Hlavních zprávách televize CNN Prima NEWS.

Zároveň upřesnil, že USA a Izrael vedly diskusi s výrobcem, pokud se podaří za standardních podmínek nabrat šestou dávku, zda je možné ji bezpečně aplikovat. „Na to výrobce odpověděl, že ano, takže to takhle řeší, ale samozřejmě s metodickým pokynem,“ podotkl Velev s tím, že se brání tomu, aby řekli zdravotníkům, že musí z každé ampulky dostat šest dávek.

Podle ředitele Nemocnice Jihlava totiž pak mohou dávku nabírat pod velkým tlakem, smíchat se vzduchem, a pak hrozí, že se vakcína deaktivuje a budou očkovat neaktivní vakcínou. „To znamená, že můj pokyn nezněl nijak politicky, ale pragmaticky zdravotnicky – natáhnete-li za standardních podmínek šest dávek, očkujeme šest dávek. Nepodaří-li se šestou dávku získat, očkuje se jen pět dávek,“ upřesnil Velev.

Reagoval tak na slova premiéra Babiše, který Veleva v nedělním pořadu Partie televize CNN Prima NEWS obvinil, že připravuje občany Vysočiny o dávku vakcíny. „Izrael řekl jasně šest dávek, Amerika také, my jedeme šest dávek. Pokud to pan ředitel v Jihlavě není schopen zařídit pro své občany na Vysočině, tak je to jeho problém. Všichni to umí, a pokud to pan ředitel neumí – ale myslím, že to umí, jen dělá politiku – tak mě to mrzí. A připravuje občany Vysočiny o dávku,“ řekl Babiš jako národní koordinátor pro očkování v Partii.

Jak to funguje?

Podrobně problematiku vysvětlil primář infekčního oddělení liberecké krajské nemocnice. „V ampuli je látka, která se před podáváním ředí. Každý očkovaný by měl dostat 0,3 mililitru roztoku. Doporučení výrobce zní – ředit obsah ampule 1,8 mililitru, to znamená, že je možné získat šest dávek. Může se ale stát, že ten, kdo vakcínu ředí, může do jedné dávky natáhnout třeba 0,32 nebo 0,35, a pak už opravdu na šestou dávku nezbude dostatečné množství. Proto je potřeba pracovat s maximální přesností. Pokud se to daří, ukazuje se, že dokonce i po šesti dávkách ještě nepatrné množství zbývá,“ vysvětlil primář Adam Vitouš.

Snažíme se, aby nepřišla nazmar jediná dávka

I samotná manipulace s mRNA vakcínou má svá pravidla. Do míst, kde se očkuje, je převážena hluboce zmrazená. Například v liberecké nemocnici ji mají ve speciálním mrazáku v nemocniční lékárně.

„Rozmrznutí trvá hodinu až tři podle podmínek, pak se látka ředí a my máme až šest hodin na to, abychom s ní pracovali. V praxi ale máme proces zorganizovaný tak, že vakcínu použijeme do jedné hodiny. Máme rezervační systém, takže víme, kolik toho budeme v daný den potřebovat. Přistupujeme k tomu jako k nedostatkovému materiálu a snažíme se, aby jediná dávka nepřišla nazmar,“ dodal Vitouš.

Tagy:
nemocnice zdravotnictví očkování Andrej Babiš vakcína Jihlava koronavirus COVID-19 Nemocnice Jihlava Krajská nemocnice Liberec Lukáš Velev Adam Vitouš