Plán očkování v Česku: Přečtěte si, jaká jsou kritéria a kdy na vás přijde řada

Očkování

Co k organizaci očkování říkají doktoři?

Podle předsedy vlády Andreje Babiše se v půlce ledna spustí systém, do něhož se budou moci registrovat zájemci o očkování proti viru SARS-CoV-2 způsobujícímu nemoc COVID-19. První na řadě ale mají být lidé starší 80 let. O dva týdny později bude systém už přístupný dalším věkovým skupinám obyvatel.

Věk bude hlavním kritériem i pro další pořadí zájemců o očkování, systém ale zohlední také zdravotní stav nebo zaměstnání. „Systém to naprogramuje a samozřejmě každý, kdo se tam rezervuje, musí vyplnit údaje,“ řekl Andrej Babiš v diskusním pořadu Partie na televizní stanici CNN Prima NEWS. Lidé se budou moci přihlašovat přes internet nebo prostřednictvím svých praktických lékařů, případně telefonicky na lince 1221.

„Naočkovat potřebujeme 60 procent populace, abychom pandemii dokázali zvládnout,“ dodal. Podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly by se život mohl vracet do normálních kolejí v září. Očkování by mělo být dobrovolné, a tak bude záležet na tom, jak vláda dokáže o jeho důležitosti občany přesvědčit. „Doufám, že Evropská unie nastaví takové pohnutky, aby lidé pochopili, že je dobré se nechat očkovat,“ řekl Prymula CNN Prima NEWS.

Do České republiky má během ledna dorazit 326 tisíc vakcín od firem Pfizer a BioNTech. Ve skutečnosti jich ale bude přes 390 tisíc. Ministerstvo zdravotnictví totiž schválilo, že je možné z jedné lahvičky s očkovací látkou namísto pěti použít šest dávek. Tedy o 20 procent více, než se původně počítalo. Očkování by se tak mohlo o něco urychlit. Celkově jsou objednány vakcíny pro téměř devět milionů lidí od pěti farmaceutických firem. V následujícím přehledu se dozvíte, kdo bude mít při vakcinaci přednost a kdy by na vás mohla vyjít řada.

Kdy to vypukne?

Od 15. ledna má být spuštěn systém pro registraci zájemců o očkování proti SARS-CoV-2. První dva týdny se do něho mohou hlásit jen lidé starší 80 let, jak na CNN Prima NEWS uvedl Andrej Babiš. Od 1. února se pak budou moci registrovat další občané České republiky.

Kdo půjde první?

Jak už bylo řečeno, absolutní prioritou jsou lidé ve věku nad 80 let. Vládní očkovací strategie ale počítá s širší množinou prioritních adeptů na očkování, a to ve skupině 65 let a starších. Pokud ale trpíte některou z uvedených chronických nemocí, můžete rovněž přijít na řadu v prvním sledu. Jde zejména o pacienty s chronickými respiračními onemocněními, rezistentní hypertenzí, obezitou, hemato-onkologickým onemocněním, po transplantaci kostní dřeně či některého z orgánů a podobně.

Záleží na profesi?

Ano, ve druhém sledu chce stát umožnit očkování lidem, kteří pracují ve zdravotnictví nebo orgánech ochrany veřejného zdraví. Tedy hlavně lidé na nemocničních odděleních jako je ARO, JIP, urgentní příjem, zdravotnická záchranná služba, plicní, kardiologie a podobně, ale také všeobecní praktičtí lékaři pro dospělé i děti. Do druhé skupiny patří také pracovníci hygienických stanic, stomatologové nebo lékárníci.

Do třetí skupiny byli zařazeni pracovníci i klienti sociálních služeb, tedy domovy s pečovatelskou službou či domovy pro seniory. Čtvrtí v pořadí jsou pracovníci kritické infrastruktury, tedy zejména policisté, hasiči, armáda, energetici, ale i pedagogičtí pracovníci. Pátou skupinu tvoří ostatní zaměstnanci vykonávající například zdravotní dozor či zaměstnanci dalších orgánů státní správy vykonávajících kontrolní činnost. Teprve v poslední, šesté skupině jsou zařazeni další pojištěnci, kteří mají zájem o očkování.

Kolik lidí zvládneme očkovat?

Podle materiálu ministerstva zdravotnictví by mělo být do konce března 2021 oočkováno téměř 1,5 milionu osob. Ve druhém čtvrtletí (duben až červen) dalších 2,62 milionu, za třetí kvartál bychom měli zvládnout 2,42 milionu a ve zbytku roku necelých 400 tisíc lidí. Další dávky vakcíny by měly být dostupné v roce 2022. Celkem má Česko objednáno dávky pro necelých devět milionů lidí, jak uvedl v neděli na svém twitterovém účtu premiér Andrej Babiš.

Jak to bude fungovat?

Lidé se k očkování budou moci hlásit minimálně třemi způsoby: přes internet, po telefonu, nebo přes své praktické lékaře. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) před časem uvedl, že rozhodnutí o očkování „bude na tom, kdo bude očkovat“. Na sociálních sítích se objevily spekulace, že očkovací „pořadník“ povede k tomu, že lidé budou s místy obchodovat. „Nemám strach, že by se s pořadím na vakcinaci obchodovalo,“ odmítl premiér v Partii na televizní stanici CNN Prima NEWS. Nechat se očkovat bude možné u praktických lékařů, v nemocnicích, nebo dalších očkovacích centrech, kterých je v Česku podle Andreje Babiše více než 30.

Jak se dozvědět o termínu očkování?

Vzhledem k tomu, že mladší a zdraví lidé se k vakcíně nedostanou hned, budou po zařazení do databáze o termínu informováni přes SMS. Je ale také možné, že si je zavolá jejich praktik, pokud se na očkování objednali přes něj.

Kolik to bude stát?

Vakcíny nakoupí stát. Počátkem prosince byly objednány očkovací látky za 1,8 miliardy korun. Česko by ale mohlo zakoupit vakcíny pro všechny své občany, což by vyšlo asi na 4,6 miliardy korun. Očkování bude umožněno každému tuzemskému pojištěnci a bude bezplatné.

Jaké jsou vedlejší účinky?

Pokud po očkování pojmete podezření, že se u vás dostavují nežádoucí vedlejší účinky, je možné tuto skutečnost nahlásit prostřednictvím elektronického formuláře na webových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). „Ústavu je třeba hlásit jakékoli podezření na závažný nebo neočekávaný nežádoucí účinek a jiné skutečnosti závažné pro zdraví léčených osob,“ píše se ve vládní očkovací strategii.

Tagy: