Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem. Česko ve výuce jazyků zaostává i za Slovenskem

Podle nejnovějších dat Eurostatu se alespoň dva cizí jazyky na střední škole učí v Evropské unii necelá polovina studentů. Česká republika se s 52 procenty řadí jen mírně nad celounijní průměr. Znalost cizích jazyků je přitom důležitá nejen z kulturního, ale i hospodářského hlediska. Kdo neovládá řeči, těžko se domluví s obchodními partnery a hůře hledá uplatnění na trhu práce.

Mnoho lidí to možná překvapí, ale premiantem ve výuce cizích jazyků na středních školách s maturitou v Evropské unii nejsou skandinávské země, jak by se dalo předpokládat. Je jím Rumunsko. Podíl studentů, kteří se v této zemi učí alespoň dvě cizí řeči, dosahoval před dvěma lety 98 procent.

Hned za Rumunsko se s 94 procenty zařadilo Finsko, ale tím obvyklá skandinávská dominance končí. Následuje totiž vlámská část Belgie, Lucembursko a Francie. Země galského kohouta zůstala jen o dva procentní body pod osmdesátiprocentním podílem středoškoláků učících se nejméně dva cizí jazyky. Za Francií následuje blok postkomunistických států, mezi nimiž ale Česká republika chybí.

Větší procento posluchačů středoškolských maturitních oborů, kteří studují řeči, se totiž nachází v Polsku, Lotyšsku, Estonsku, Bulharsku i na Slovensku. Česká republika je s 52 procenty až dvanáctá jen těsně před Chorvatskem. Naprosto žalostný stav výuky cizích řečí na školách panuje v Řecku. Tam se jiný jazyk učí jen jeden student ze sta. Ani Portugalsko na tom se šesti procenty není o moc lépe.

Nejvíc táhne angličtina

Na druhé straně je česká pozice výrazně lepší než například v Německu nebo Rakousku. Tam se alespoň dva cizí jazyky učí jen o něco málo víc než třetina posluchačů středních škol. Může to být dáno tím, že němčina sama o sobě patří mezi poměrně vyhledávané cizí jazyky, u německy hovořících národů proto nemusí panovat taková touha porozumět více než jedné cizí řeči. Tato teze ovšem neplatí v případě Francie, kde se podíl středoškoláků s nejméně dvěma cizími jazyky blíží osmdesáti procentům.

Mezi nejpopulárnější cizí jazyky v rámci Evropské unie patří angličtina. Tu se učí téměř 87 procent středoškolských studentů. S více než devatenácti procenty následuje francouzština, třetí nejoblíbenější je němčina (18,3 procenta). Španělsky se učí 17,5 procenta posluchačů středoškolských studijních programů s maturitou. Něco přes dvě procenta žáků tohoto stupně vzdělávání se pak učí rusky nebo italsky.

Tagy: