KOMENTÁŘ: „Diplomat“ Babiš to místo prezidenta dotáhl až na hlásnou troubu propagandy Kremlu

Andrej Babiš

Babiš k nové frakci v europarlamentu

Expremiér Andrej Babiš se opět jednou dostal do zahraničních médií. Bohužel znovu nepříliš lichotivě. Jeho slova pro Parlamentní listy, že „Fialova vláda sní o válce s Ruskem“, se chytla a to mimo jiné právě v Rusku. Stejně tak jsou skloňována i na Západě. Ukázka Babišových diplomatických schopností v praxi.

„Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják,“ stálo na billboardech, kterými se Babiš loni v lednu pokoušel vyhrát prezidentské volby.

ČTĚTE TAKÉ: Chtějí hájit národní zájmy, mnozí však ohrožují ty české. Kdo je kdo v nové frakci Patriotů?

Jak dnes víme, se svojí snahou neuspěl. Především se ale už během kampaně ukázal jako všechno, jenom ne diplomat. V debatě České televize svým výrokem, že by v případě napadení Polska Ruskem určitě neposlal české vojáky na pomoc, zcela vykolejil naše severní sousedy. Až tak, že jeho slova musela žehlit tehdejší hlava státu Miloš Zeman. A Babišovi nepomohlo ani to, že svá slova později korigoval.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Nyní si „diplomat“ Babiš může připsat další zářez na pažbě. „Fialova vláda sní o válce s Ruskem, nejspíš s F-35, které mají dorazit až někdy za 11 let,“ řekl mimo jiné v rozhovoru pro Parlamentní listy.

Jeho slov se okamžitě chytla hlásná trouba kremelské propagandy – tisková agentura TASS. „Bývalý český premiér věří, že se Praha připravuje na konflikt s Moskvou,“ stojí v titulku zprávy ruského zpravodajského média, které je plně pod kontrolou garnitury prezidenta Vladimira Putina.

Stejně tak rezonovala i na Západě, kde o jeho výrocích psal portál Politico. Sám předseda ANO reagoval, že Politico je „mediální nástroj bruselské byrokratické chobotnice“.

Babiš je opoziční předák a tak naprosto dává smysl, že se do premiéra Petra Fialy a jeho kabinetu trefuje seč může.

I politický boj však má své hranice a zrovna výrok jako tento je jasně mimo. A to přitom sám Babiš ve své předvolební publikaci „O čem sním, když náhodou spím“ navrhoval, aby se Severoatlantická aliance (NATO) de facto změnila na útočný pakt.

Expremiér tak pokračuje ve své nepříliš hezké spirále událostí. V minulosti se chlubil s fotkami s mladými lídry Evropy jako francouzský prezident Emmanuel Macron či tehdejší rakouský kancléř Sebastian Kurz, které nazýval svými osobními přáteli. Ty a další teď vyměnil za jejich úhlavní rivaly v podobě například Marine Le Penové, Herberta Kickla či Mattea Salviniho. Co jméno, to ikona krajní pravice. Všichni jsou navíc pro řadu lidí značně toxičtí.

Nyní to svými výroky dotáhl i na přední řádky ruské propagandy, které tak v podstatě posloužil jako užitečný idiot. Diplomatický „um“ v praxi.

Tagy:
válka NATO propaganda politika Andrej Babiš Politico vláda Česko Rusko Parlamentní listy vláda Petra Fialy Moskevský Kreml