Chtějí hájit národní zájmy, mnozí však ohrožují ty české. Kdo je kdo v nové frakci Patriotů?

Andrej Babiš, Viktor Orbán a Herbert Kickl

Kdo je kdo u Patriotů

Vznik nové frakce Patrioti pro Evropu mnohé zaskočil. Někteří experti už ji označují za pravicovou či populistickou. Odhadují, že právě kvůli tomu to bude mít v Evropském parlamentu těžké. Za Česko jsou v ní europoslanci hnutí ANO a Motoristů s Přísahou. Expertům ale vadí další členové, kteří v minulosti chtěli například zrušit Benešovy dekrety, bojovali proti Temelínu nebo mají mít ruskou stopu.

Novou frakci Patrioti pro Evropu založily začátkem července maďarský Fidesz, rakouská Svobodná strana Rakouska (FPÖ) a hnutí ANO. Připojilo se k nim i francouzské Národní shromáždění (RN) Marine Le Penové. Dalších pět let budou sedět jejich poslanci vedle sebe. Strany z 12 států by podle zakladatelů měly pojit jednotlivé národní zájmy.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš i Fiala obrátili postoj k Evropské unii, míní komentátoři. Popsali hlavní důvody

Právě tento pojem by však mohl způsobit problém. „Každá strana si vykládá národní zájmy úplně jiným způsobem a často tam bude nesoulad,“ vysvětlil analytik Europeum Martin Vokálek pro CNN Prima NEWS. Například rakouští Svobodní prý totiž dlouhodobě bojovali proti Benešovým dekretům nebo proti jaderné elektrárně Temelín, a tím ohrožovali český národní zájem.

Ruská stopa

Vlámský zájem tedy jedna ze stran, které v nové frakci jsou – aktuálně řeší, že je její europoslanec Tom Vandendriessche vyšetřován. Uvedl to list The Brussels Times. Je podezřelý ze zneužívání evropských fondů a z toho, že je pod ruským vlivem. Známý je rovněž pro svůj obdiv k nacismu. „Dá se očekávat, že někteří z nich budou v otázce podpory Ukrajiny rozhodně proti. To jsou například rakouští Svobodní, to jsou aktuálně nejvýraznější stoupenci Ruska,“ komentoval názorové rozdíly Filip Nerad ze zahraniční redakce Českého rozhlasu pro CNN Prima NEWS.

Ruské peníze na kampaň v minulosti použilo Národní sdružení Marine Le Penové, které bude ve frakci nejpočetnější stranou. Po ruské agresi však otočila a k tématu se nevyjadřuje. Jejím členstvím ve frakci se Andrej Babiš spojil s úhlavním soupeřem svého přítele Emanuela Macrona. „Ukazuje to poměrně jasný obrat Andreje Babiše, který když vstupoval do evropské politiky, chtěl být velkým hráčem a rovnocenným partnerem Emanuelu Macronovi, tehdy i Angele Merkelové,“ míní analytik Europeum Viktor Daněk.

Ve frakci jsou také strany Mattea Salviniho z Itálie a Geerta Wilderse z Nizozemska. Oba volí velmi silnou protimigrační rétoriku. Wilders musí mít dokonce policejní ochranu kvůli nevybíravým vyjádřením směrem k muslimům.

AfD už je příliš

Patrioti odmítli jen spolupráci s ještě radikálnější Alternativou pro Německo (AfD). „Německá AfD, jejíž část je fakticky neonacistická, je příliš silným kafem i pro takové strany jako jsou Geert Wilders nebo Marine Le Penová. Pro ně by to doma byl reputační problém,“ objasnil Ondřej Houska z Hospodářských novin. Alternativa pro Německo po odmítnutích jiných frakcí rovněž založila svou vlastní, nese název Evropa suverénních národů. Zasednou v ní europoslanci z devíti zemí včetně Česka. To zastupuje Ivan David z SPD.

Celkem budou mít Patrioti pro Evropu 84 poslanců. Stanou se tak třetí nejsilnější skupinou v Evropském parlamentu. „O vašem vlivu v Evropské unii rozhoduje to, jak velké máte spojence a kolik spojenců máte. A tato frakce spojence nemá, proto bude její vliv zanedbatelný,“ dodal Houska. Důvodem je fakt, že je velkou částí europarlamentu vnímána jako populistická a krajně pravicová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rivalita stranou. Turka přivezl na setkání s Fialou Vondra, projížďku hájí životním prostředím

Tagy: