KOMENTÁŘ: Evropská komise vymýšlí past na chudé. Chce zatočit s dostupným oblečením

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans

Past na chudé od Evropské komise

Zatímco se pozornost světa a zejména Evropy zaměřuje na válečný konflikt na Ukrajině, Evropská komise potichu pracuje na zasazení tvrdé rány takzvané rychlé módě. Její místopředseda Frans Timmermans představil obrysy dalšího z řady akčních plánů, jak udělat svět hezčí, udržitelnější, avšak také rovnostářštější a méně svobodný, na který nakonec doplatí nejvíce ti, kteří mají již dnes hluboko do kapsy. Jak je ostatně dobrým zvykem socialistů bez rozdílu národnosti či státního občanství.

Jestli jste se náhodou ptali, kam se ztratil první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, vězte, že byl zaneprázdněn důležitou prací. Zatímco Ukrajina za podpory Západu hledá způsob, jak co nejrychleji ukončit ruskou agresi na svém území, Timmermans vede svou vlastní válku. Úhlavním nepřítelem se stalo oblečení, které je podle nizozemského politika málo kvalitní, a tudíž by si ho neměl nikdo kupovat.

Timmermansovo kritérium kvality na poli textilu je, že „oblečení by mělo vydržet déle než tři vyprání a mělo by být recyklovatelné“. Přiznám se, že ač jsem za svůj dosavadní život nakupoval „hadry“ kdekoli, včetně vietnamských tržnic, ani jednou se mi bohužel nestalo, že by třetí prací cyklus byl pro pořízené oblečení smrtelný. To ale ponechme stranou.

Aspoň tři prací cykly

„(Textilní) výrobky musí být trvanlivé, spolehlivé, opakovaně použitelné a opravitelné,“ hlásá nadšeně nizozemský politik a dlouholetý člen Strany práce. „Namísto toho, abychom produkty vlastnili, si stále více myslím, že podniky by měly své výrobky nabízet jako službu,“ pokračuje Timmermans ve svém projevu, který pronesl na konci března.

Pokud si myslíte, že o tom, zda budete něco vlastnit, nebo dáte raději přednost něčemu sdílenému, rozhodujete vy, nebo nedej bože trh, jste na omylu. Frans Timmermans tohle zbytečné rozhodování vyřeší za vás a připraví k tomu i potřebné regulace, pobídky a v neposlední řadě také dotace.

Cíle bude dosaženo v momentě, kdy z trhu zmizí veškerý textil, který nesplňuje některé z eurokomisařových kritérií. Jedině tak bude totiž zajištěno, že oblečení si budou moci kupovat jen bohatí (a těm to pořádně zdaníme), zatímco chudí si budou moci dovolit jen obnošený šunt, který si před nimi oblékl (a propotil) bůhvíkdo.

Cirkulující sociální inženýři

Sociálně-inženýrský koncept už má však své zastánce a aktivní prosazovatele. Jedním z nich je Stefan Vashkevich z Institutu cirkulární ekonomiky. Ten v rozhovoru pro Lidovky.cz zcela nepokrytě volá po návratu kamsi před listopad 1989, protože tenkrát byly opravy oblečení „mnohem běžnější a návyky na opravu oblečení byly zastoupeny mnohem více“. Podle něho je špatně, že dnes „tyto návyky schází“.

Vashkevich chce Čechům tyto návyky vracet například pomocí přípravy pracovní síly „na nové výzvy, které jsou s cirkulární ekonomikou spojeny“. Jinými slovy, máme tady málo švadlen, a tak je zapotřebí jejich počet zvýšit. Stefan Vashkevich však (záměrně nebo z nedostatku vzdělání) zamlčuje, že svým posluchačům servíruje svět, ve kterém bude naše životní úroveň mnohem nižší, než je teď.

Timmermans-Einstein

Pokud totiž někdo horuje za vyřazení laciného (a možná méně kvalitního) textilu z trhu, nutně se zvýší cena toho, který na trhu zůstane. Tím pádem se oblečení stane hůře dostupným artiklem pro nízkopříjmové členy společnosti. Těm pak nezbyde nic jiného, než si skutečně za úplatu textil pronajímat ve Vashkevichem vysněných půjčovnách. Namísto toho, aby se příjmové a majetkové nůžky zavíraly, začnou se ještě více rozevírat a skutečně znovu začne platit, že šaty dělají člověka.

Jak v jednom ze svých nedávných projevů v Evropském parlamentu pronesl český europoslanec Alexandr Vondra k tématu řešení energetické krize rovněž z pera Evropské komise: „To teda gratuluji, to musel vymyslet Timmermans-Einstein.“ A co myslíte? Vymyslel.

Tagy: